Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Таралежкова: Партиите тълкуват в своя полза резултатите от референдума

С въвеждането на мажоритарната система не бива да се бърза, има достатъчно експертиза за прилагането на най-подходящия модел

Снимка: www.fgu.bg

Избирателно и в своя полза партиите се опитват да тълкуват резултатите от референдума. Това мнение изрази Ива Таралежкова от Форум "Гражданско участие" в интервю за "Хоризонт" след вчерашната широка обществена дискусия на политици и експерти по въпроса за мажоритарната избирателна система:

Въпросът е по-сложен, отколкото изглежда. Има много отговори и трябва да се търси сравнение със сходни държави и да се адаптира най-подходящият вид система за страната.

По-добре е да не се бърза и да се вземе разумно решение не под натиска на предстоящите избори, има достатъчно експертиза, могат да се дадат добри решения, подчерта експертът:

Дебатът може би започва, но защо не се проведе по време на информационната кампания? Къде са останалите два въпроса? Понеже предстоят избори, бързаме да решим какво ще се случи с мажоритарната система, а останалите два въпроса остават на заден план.

Както при Брекзит, така и в България последното развитие показа, че имаме какво да учим по отношение на пряката демокрация, отбеляза още Ива Таралежкова:

Когато гражданите не са свикнали да употребяват един инструмент, те лесно могат да сбъркат, да бъдат подведени или дезинформирани.

В България нямаме култура за провеждане на действителен дебат по същността на въпросите. Този дебат не се проведе по нито един от трите въпроса и тук партиите могат да понесат много сериозна критика. Това неглижиране от страна на партиите доведе до този резултат - сега хората да се чудят какво са гласували и какво точно да правим оттук нататък.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна