Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ленков: На лекарите ни омръзна обществото да ни мисли за крадци

Снимка: БГНЕС

Ако попитате пациентите дали има полза от въвеждането на пръстовия идентификатор, отговорът ще бъде еднозначен - полза няма никаква. Ползата е единствено за фирмата-вносител на четците. Това заяви за "Хоризонт" д-р Димитър Ленков, дългогодишен бивш главен секретар на Българския лекарски съюз.

Относно идеята за въвеждане на пръстов идентификатор и в доболничната помощ той коментира, че НЗОК извива ръцете на лекарите в доболничната помощ по командно-административен начин. Пръстовият идентификатор не подобрява достъпа до медицински грижи, категоричен бе Ленков:

Без електронна система в здравеопазването, без електронно досие, това са половинчати мерки, които няма да доведат до нищо по-добро - нито ще подобрят качеството на медицинската помощ, нито достъпа до лечебните заведения, а това е, което обикновените хора искат. 

Редно беше след съдебното решение на Върховния административен съд здравното министерство да преоцени своето поведение и пациентите да влизат в болниците по стария начин - с личната си карта, отбеляза д-р Ленков. Той дефинира и друг важен според него проблем:

Няма друга държава в Европа, където при население от 6,5 милиона души да има милион и над един милион здравно неосигуряващи се граждани, нарушаващи закона, но под една или друга форма, ползващи медицинска помощ.

Според Димитър Ленков самата държава, невнасяйки 8% здравни осигуровки за определени категории служители, се превръща в най-некоректния платец на здравни вноски. Трябва да се реши първо този въпрос, а после да се мисли за източването на Касата, допълни д-р Ленков:

На нас, българските лекари, ни омръзна обществото да мисли за нас като за потенциални престъпници и крадци. 

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!