Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Тибо: Не съм убеден, че Манюел Валс е най-вероятният наследник на Фрасоа Оланд

Ерик Тибо


Решението на президента Оланд да не участва във вътрешнопартийните избори на социалистите във Франция означава, че оттук нататък започва война за наследството на Оланд. Предстоят големи маневри и тотална война между трите фракции в левицата, които се конкурират от началото на мандата на Франсоа Оланд. В следващите седмици можем да станем свидетели на множество обрати, защото наистина ще има тотална война между различните кандидати.

Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Ерик Тибо - заместник-главен редактор на телевизия "Франс 3"

Не съм убеден, че премиерът Манюел Валс е най-вероятният наследник на Фрасоа Оланд. Със сигурност той ще бъде кандидат, но, може би, не той е човекът, който може да привлече най-лявото крило, представлявано от бившия министър на икономиката Арно Монбур. Валс е доста вдясно от лявото и далеч от това да постигне единодушие в социалистическата партия. Преди пет години Франсоа Оланд въплъщаваше един вид компромис в средите на левицата, но не такъв е случаят на Манюел Валс днес.

Победата на Франсоа Фион на вътрешнопартийните избори на консерваторите също е изглеждала логична за мнозина, коментира Тибо:

На пръв поглед тази победа изглежда очевидна, но констатираме, че идеологическата основа, на която може да се опре Франсоа Фион вдясно е прекалено тясна. Много по-тясна от тази на предишни президенти от десницата като Никола Саркози, Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак или Шарл дьо Гол. Освен това той ще трябва да се бори с Марин льо Пен, която така или иначе ще привлече десни и крайно десни гласове. Франсоа Фийон е буржоа-консерватор и ще му е трудно да привлече гласове от центъра. Все пак за момента той остава фаворит за спечелването на президентските избори.

Относно шансовете на бившя министър на икономиката Еманюел Макрон, той коментира:

На теория, той има потенциал да привлече гласове от центъра, малко от дясното, малко от лявото, доколкото Франсоа Оланд не е кандидат.  Проблемът му е, че няма зад себе си политически апарат, няма партия, която да го подкрепя. Следователно ще е трудно да се включи в едно личностно съревнование, за което са необходими всякакви средства - финансови, логистични. Задачата не изглежда лесна. Има още едно препятствие. Французите казват в социологическите сондажи, че искат промяна, но всъщност искат за президент опитен човек. Всички президенти на републиката досега са били хора с опит. Франсоа Фион също. Г-н Макрон изглежда прекалено млад за президентския пост.

Трима опитни политици като Никола Саркози, Ален Жупе и Франсоа Оланд се провалиха в рамките само на 10 дни. Причините, според журналиста са, че френските избиратели "не искат да гледат мач реванш на срещата през 2002г., когато един срещу друг се изправиха Никола Саркози и Франсоа Оланд".

Избирателите на десницата елиминираха Саркози, а след това и Жупе, но всъщност победителят Фион беше избран за първи път през 1981г. Заемал е четири министерски поста, беше министър-председател в продължение на пет години. Преди искаше да оглави Съюза за народно движение. Накратко, той е политик с голям опит зад себе си - 35 години политически опит все пак.

Всички се страхуват от кандидатурата на Марин льо Пен, защото защото "разбират, че е налице един благоприятен вятър, който надува платната на лодката ѝ", коментира журналистът,  който очаква във Франция консевраторите и социалистите отново да се обединават срещу кандидата на Националния фронт.

Когато гледаме програмата на Франсоа Фион виждаме, че тя фаворизира по-скоро заможните хора. За разлика от него, Марин льо Пен се обръща към по-бедните. Това може да създаде проблем накрая, допринасяйки за успеха на льо Пен. Тя добре разбира, че тук има голям електорален потенциал и затова се обръща към народните маси - нещо, което Франсоа Фион не прави.

Няма значение дали срещу нея ще се изправи Франсоа Фион или кандидат на социалистите. Във всеки случай, ако кандидатът на социалистите е наследник на Франсоа Оланд, стига да не се казва Жан-Люк Меленшон, мисля, че ще се стигне до така наречения републикански фронт, който ще ги обедини за втория тур. Саркози каза, че на президентските избори, в случай на балотаж между Марин льо Пен и Франсоа Оланд, когато този сценарий все още беше възможен, ще прикани да се гласува за левия кандидат. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна