Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кая Малановска: Опитах се да премахна табуто от депресията

Полската авторка Кая Малановска гостува в България за представянето на книгата си "Дребните шемети на всекидневието". В интервю за "Хоризонт" тя разказа за раждането на книгата:

Бях на 32-34 години, когато я написах абсолютно случайно. По това време имах депресия и в рамките на автотерапия си водех записки за това какво се случва с мен през този период на боледуването ми. Тогава съпругът ми се загледа в тези записки и без моето знание ги е изпратил на позната, за да бъдат издадени.

Запитана дали книгата ще бъде полезна за страдащите от депресия, Малановска посочи, че това е книга, в която подсъзнателно е направила опит за премахване на табуто от тази болест. В семейството на авторката депресията се предава като генетично заболяване. Всеки шести боледува от депресия, но рядко си даваме сметка за този факт, допълни Кая Малановска.

Има ги и двата типа депресия – наследяване на депресията - тогава тя е нелечима, но има и симптоми на депресия, която се проявява според начина на живот – при преживяване на дълбок стрес, отбеляза още полската авторка.

В коментар за политиката на консервативното правителство в Полша, касаеща жените и абортите, Малановска подчерта:

Потисната съм от политическата ситуация в Полша, но се гордея с жените които се събраха и показаха, че могат нещо, че са голяма сила. Самата аз участвах в тези протести. Опасявам се, че новият закон ще бъде компромис. Правителството предлага да плаща на жените да родят дете, заченато по време на изнасилване.

Политиката на правителството в момента засяга до голяма степен и писателите, каза още Малановска и даде пример с това, че на известната писателка Олга Токарчук е била отказана награда за превод.

Кая Малановска е биолог по образование. Има докторат за генетика на бактериите в университета в Илинойс.

Цялото интервю с нея чуйте от звуковия файл. Преводът в ефир е на Мария Григорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна