Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данните от последното изследване на PISA вече са ясни, но въпросите остават

Снимка: БГНЕС
В ефира на "Хоризонт" Асен Александров, директор на 51-во училище в София, Мария Донкова от фондация "Пайдея" и програмният директор на Институт "Отворено общество" Боян Захариев коментираха данните от международното изследване PISA, според които около 40 на сто от българските ученици на 15 и 16 години са функционално неграмотни по четене, тоест не могат да правят сравнения, да улавят детайли и не са в състояние да схванат дълбочината на посланието. Резултатите на българските деца в областта на природните науки също не са особено обнадеждаващи.

Асен Александров, който е директор на едно от училищата, участвали в изследването, каза, че вече е разговарял с учениците за това какво ги е затруднило. Той отбеляза, че може би един от факторите, който е изиграл негативна роля, конкретно за децата от по-малките населени места, или за тези, които нямат личен компютър, е, че сега за пръв път тестът е бил изцяло компютърно базиран. Друга причина, която е много съществена за резултатите по природни науки, е системата с т. нар. "подготвителен клас" в езиковите училища - това всъщност е нулева година за обучението по природни науки:

България може би е една от малкото страни, в която в 8-и клас паралелките от т.нар. "подготвителни класове", които в 8-и клас учат само английски, не изучават природни науки - физика, химия, биология, география. И те имат една пауза от една година, в която не изучават природни науки, което се отразява негативно на техните резултати. И надявам се с новия закон това да бъде преодоляно и изучаването на природни науки да не бъде прекъсвано.

Александров уточни, че това са периферни причини и беше категоричен, че основният фактор за лошите резултати на децата е начинът на преподаване, който е съсредоточен върху възпроизвеждането на знания. Той отбеляза, че значение имат не само училището, учителите и учебните програми, но и родителите.

Мария Донкова посочи, че резултатите от последното изследване на PISA показват, че българските ученици от години стоят на едно и също ниско ниво:

Промени има, но те са много малки, почти незначителни.

Ако има нещо, за което трябва да помислим, да се мобилизираме, да впрегнем въображението си, то е защо не успяваме да си подобрим нивото, каза още Мария Донкова и допълни:

Не е защото училището учи децата да не се справят, а защото училището не може да разпредели добре времето между образователните задачи. То отделя 90 процента от времето на натрупването на академични знания и по-малко от 10 процента от времето за какво служат тези научни парадигми, които се учат подробно урок по урок. Как се прилага - за това не остава време. 

Мария Донкова изрази надежда, че в новите програми в училище ще бъде отделено повече време за практическо приложение на наученото.

Боян Захариев отбеляза, че българските ученици имат по около 440 точки почти по всички области, които се мерят в рамките на PISA - и математика, и четене, и природни науки - с малки разлики, като поясни, че тестът е направен така, че средното ниво да бъде 500 точки.

От PISA казват, че нашият резултат съответства на около година и половина назад в обучението, добави анализаторът. Той каза също, че данните от изследването показват, че децата имат мотивация за учене и интерес към търсенето на информация.

Боян Захариев отбеляза още, че социално икономическите разделения, ако са отразени в системата на образованието, вредят на всички. Той също споделя тезата, че има и много ненужна информация, с която децата са натоварени:

Тук все още прекалено голям поток тече, ненужен, към децата, от които изискват да се напълни дългосрочната им памет с факти, а в днешно време в секунда или може би в минута се произвеждат толкова нови неща, които един човек през целия си живот не може да ги прочете и да ги разбере. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна