Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Част от коментарите в чуждестранната преса се фокусират върху операцията в Алепо и действията на Русия в Сирия. Руската страна твърди, че битката за сирийския град е спряла. Местни жители обаче отричат, пише вестник "Ню Йорк таймс". Изданието се позовава на изказване на руския външен министър Сергей Лавров, който обаче не дава подробности за евакуационния план.

За бунтовниците загубата на Алепо ще бъде най-тежкото им поражение от 2011 г., отчита френското издание "Фигаро". При такъв развой под техен контрол ще останат северозападната провинция Идлиб и няколко района край Дамаск и в южните провинции, посочва вестникът.

Лидерът на чеченската република Рамзан Кадиров не отрича в Сирия да са изпратени чеченски бойци, пише руското издание "Взгляд" по повод появили се по темата медийни съобщения за бойци от чеченски специални части, изпратени да участват в операция на Москва в Сирия. Изданието напомня, че екипът на Кадиров се е заклел още през 1999 г. да воюва с терористите, независимо къде се намират. Видеозапис, разпространен в интернет, показва изпратени в Сирия чеченски бойци гладко избръснати - нещо "нетипично за тях",  коментира източник на "Комерсант" - друг руски вестник.

Рамзан Кадиров заяви, че за него ще е "чест и гордост да замине незабавно за Сирия, за да се бие срещу тези отрепки" по заповед на президента Владимир Путин, информира и британското издание "Гардиън".  

Основна тема в британския печат обаче е реакцията на премиера Тереза Мей след острите изказвания на външния министър Борис Джонсън срещу Саудитска Арабия, че страната води хибридни войни. "Дейли телеграф" нарича станалото практически безпрецедентен публичен конфликт между двамата политици. Много депутати консерватори - съпартийци на Мей и Джонсън са застанали на негова страна и заявяват, че реакцията на премиера е била неоправдано остра, отбелязва вестник "Гардиън".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени