Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционният декемврийски панаир на книгата посрещна първите читатели

Веселин Тодоров: Ръстът в продажбата на книги е по-голям от ръста в икономиката

Снимка: БГНЕС

Днес отвори врати най-мащабното книжно изложение у нас - Софийският международен панаир на книгата, организиран ежегодно от Асоциация "Българска книга". Над 60 премиери са предвидени в програмата на панаира.

На форума се представят повече от 200 изложители от страната и чужбина. Панаирът се утвърди като място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти. Съпътстващите събития - литературни четения, срещи с автограф и представяне на гостуващи чуждестранни автори - са допълнителен мотив за изкушените от книгите да посетят тазгодишното декемврийско издание.

За четвърта година той посреща и младия литературен форум - Софийски международен литературен фестивал, тази година с фокус върху миграцията и идентичността.

Традиционно Софийският международен панаир на книгата е и домакин на най-престижните награди в книгоиздателския бранш - „Златен лъв“.

44-тото издание на книжния панаир се провежда на четири етажа в Националния дворец на културата и продължава до 18 декември с работно време от 10 до 20 часа, а в неделя - до 19 часа.

Пред "Хоризонт" оглавяващият Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров съобщи, че за първи път тази година панаирът е бил включен в каталога на световните книжни изложения. Ръстът в продажбата на книги е от порядъка на повече от 3.5%, българските издатели изпращат много хубава година, обясни той:

Книгите са културна индустрия. Така че панаирът се случва във все по-голям мащаб, единствено и само благодарение на по-големия интерес към книгите и четенето, и свързаното с това по-голямо купуване на книги.

Още за събитието от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна