Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителната банка с мащабна кампания срещу разхищаването на храна

Снимка: БГНЕС

Българската хранителна банка започна първата си национална кампания за повишаване на обществената информираност и привличане на максимален брой съмишленици в подкрепа на каузата борба с разхищаването на годна за консумация храна.

Кампанията ще премине под мотото „Стани един от нас! Дари надежда!“ и има за цел да даде възможност на всеки човек да се присъедини и подкрепи усилията на Банката за това да има по-малко гладуващи хора в България.

За петте години на своята работа хранителната банка е успявала да спаси средно по 270 тона храна на ден, но на фона на 670 хиляди тона, разхищавани годишно, това е едва по-малко от половин процент, разказа пред "Хоризонт" Цанка Миланова.

Тези 670 хиляди тона, разбити в порции от по 300 грама, правят над два милиарда порции храна. За една година те биха били достатъчни нуждаещите се хора да се хранят три пъти на ден, изчисляват от Хранителната банка.

Милион и половина българи се нуждаят от храна и се определят от нуждаещи се и недохранени, защото живеят под прага на бедността. Всяко пето семейство у нас живее в лишения.  

Добрата логистика, с която Банката разполага, позволява извозването на храната с остатъчен срок на годност поне няколко дни, за часове да стигне до нуждаещите се, обясни още Цанка Миланова. 

Помощта на доброволци е критично важна за малкия екип на Хранителната банка, който трябва да се справя с пристигащите големи количества храна на ден.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна