Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Назначаването на нов еврокомисар е отговорност на бъдещия кабинет

Още 2014 г. Полша е изразила готовност да подкрепи Бокова срещу размяна на подкрепа

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

В политическата ситуация в момента няма ресурс за излъчването на кандидат за нов български еврокомисар. Тази позиция изрази министърът на външните работи  Даниел Митов в интервю за предаването "Преди всички":

При всички положения това ще лежи на плещите на един бъдещ кабинет.

Митов не изключи възможността определянето на новия еврокомисар да бъде направено и от служебен кабинет, като уточни:

Ресорът зависи от човека и номинацията в крайна сметка.

Няма никакъв смисъл за един месец да се остава, при положение, че става дума за символно подаване на оставка след определен развой на политическите събития - така Митов отговори на въпроса дали вижда себе си като министър в служебно правителство.

Даниел Митов изрази възмущение от реакциите на БСП относно дипломатическите назначения, като ги определи като некоректни и непрофесионални:

Движим се по графика, определен от началото на годината, не сме променяли рамката, в която се работи. В края на годината е нормално да се запълват ротационните бройки. Което и да е правителство щеше да го направи.

Нито един посланик не е назначен след подаването на оставката на правителството. Тези, които заминаха сега - тяхната процедура беше стартирана още през пролетта.

Изтеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 година, е ангажимент към Полша заради подкрепата ѝ към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова, обясни още външният министър Даниел Митов. Уговорката била направена от самата Бокова още през 2014, а докладни с обосновка на този ход от екипа ѝ се пазят в Министерския съвет.

Когато правителството на Орешарски номинира Бокова за генерален секретар на ООН, тя тръгна да прави кампания и през ноември 2014 г. се срещна с полския външен министър. Полша е изразила готовност да подкрепи нейната кандидатура срещу размяна на подкрепа, каза Митов и добави: Бяхме обвинявани, че не сме работили за Бокова, но ето че сме направили усилия в тази посока. Според външния министър през 2018 г. България ще председателства Съвета на ЕС и трябва да фокусира възможностите и усилията в тази посока.

Правителството е създало рамката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Има институционални механизми, които в момента работят, увери външният министър:

Политическият процес върви, но е много важно да оставим една добре структурирана и подредена административна рамка, за да имаме успешно и добре фокусирано председателство.

Светкавично реагирахме на медийната спекулация около позицията на Австрия и Холандия за замразяване на преговорите на Турция с ЕС, припомни още Митов.

Относно трагедията в Хитрино външният министър сподели:

Свалям шапка на куража и смелостта, с които работят спасителните екипи в тези трудни условия.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени