Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хитрино започва изтеглянето на вече източените аварирали цистерни

Георги Костов: Ситуацията в Хитрино се подобрява

| обновено на 15.12.16 в 11:11
Снимка: БТА

Жената, приета във Военноморска болница във Варна след инцидента в Хитрино, вече е контактна и на самостоятелно дишане. Все още в много тежко състояние е един от пациентите.

Настанените в УМБАЛ "Света Марина" жени са в стабилно състояние.

В Шуменската болница все още остават четирима от пострадалите при инцидента в Хитрино. Няма опасност за живота им. Един от тях е в Интензивното отделение, но в стабилно състояние. Това съобщи, за Радио Шумен заместник-директорът на лечебното заведение д-р Йорданка Маринова. В кризисния център в момента има настанени 13 души, вчера броят им се е увеличил, информира д-р Светлана Маркова – заместник-кмет на община Шумен.

Бедственото положение в Хитрино най-вероятно ще бъде удължено заради изнасянето на цистерните, каза областният управител Донка Иванова на заседание на Областния съвет по здравеопазване. Тя благодари за адекватната реакция на всички институции след инцидента в Хитрино.

Днес се очаква в селото да започне изтеглянето на вече източените аварирали цистерни.

Обезопасена е и цистерната, която изтичаше и след като екипи охлаждаха опасните съдове, от днес започва и поетапното им транспортиране. Ситуацията се подобрява, каза главният секретар на МВР Георги Костов:

Цистерните, дори и след като са обезопасени и е източена газта им, продължават да бъдат опасни при извършване на товарно-разтоварна дейност. Тези дейности, по всички принципи на безопасността, трябва да се извършват в светлата част на денонощието, каза Костов.

Той уточни, че съдържанието на газ се следи непрекъснато в района на инцидента, а преди хората да се върнат по домовете си, експерти ще направят измервания в приземните етажи на къщите.

На днешното заседание на общинските съветници от Хитрино присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Кметът на Хитрино Нуридин Басри е настоял представителите на кризисния щаб да се ангажират със срок, в който спасителните операции ще приключат и хората да си влязат в селото:

За мен тези хора не са компетентни. Ние днес ще искаме от щаба, от ръководителите на този щаб, да се ангажират, защото търпението на хората се изчерпа, изчерпи се моето търпение… Да не стане до други мерки да отидем…

78 000 лева са събрани до момента в дарителската сметка на община Хитрино за пострадалото население. Предстои да бъде организиран специален пункт в Хитрино, от който хората ще получават топла храна през целия зимен период. Продължават благотворителните акции. Необходимост има от пакетирани храни, вода и перилни препарати. В Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" също започнаха акция, а доброволци са в готовност за предстоящото разчистване на селото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени