Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Иванов от Радио Бургас с награда "Валя Крушкина – журналистика за хората"

Мълчанието на институциите и автоцензурата са основните проблеми на журналистите

На официална церемония снощи във Френския културен институт бяха връчени Петите медийни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората". Осем журналисти получиха приза в отделните категории на конкурса, а още 13 бяха отличени за номинацията им в челната тройка.

Тази година имаше 59 номинации с над 130 материала, които бяха оценени от 12-членно жури.

Освен класация в отделните категории журито излъчи и тазгодишния носител на голямата награда "Валя Крушкина – журналистика за хората" – това е Генка Шикерова. В категория "Печатна медия" наградата получи Панайот Ангарев. Мариян Иванов е носител на наградата в категория "Радио", а в категория "Телевизия" победител е Мария Милкова. В категория "Онлайн медия" първото място поделиха Светла Енчева и Мария Илчева. Ивайло Минков получи приза в категория "Снимащ журналист", а Димитър Димитров – в категория "Млад журналист". Журналистът от програма "Хоризонт" Румен Стоичков, достигнал челната тройка на наминациите в категория "Радио", беше отличен с грамота на фондация "Валя Крушкина".

Аз не придавам драматизъм на работата, която върша, защото я обичам, каза в "Преди всички" Генка Шикерова. Тя посочи обаче основните проблеми, които като цяло спъват работата на журналистите:

Основните проблеми, с които се сблъсквам по време на работата ми в последно време, е ограниченията, които имаме по отношение на информацията, които са свързани най-често с това да се бави информация, да ни се отказва информация и да срещаме пълно мълчание от страна на заинтересованите лица и институции, които практически с мълчанието си и забавянето се опитват да компрометират и забавят излъчването на нашите материали.

Мълчанието на институциите е и на регионално ниво, потвърди и колегата от Радио Бургас – Мариян Иванов:

В последно време прави впечатление и е страшна автоцензурата, която сами журналистите си налагат, а тя винаги е била плашеща за журналистиката.

Още какво споделиха Генка Шикерова и Мариян Иванов, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна