Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам 17 декември: Одеколон

БНР Новини
Музеят на парфюма в Кьолн

Одеколон е Думата на деня и о, не, не мислете за съветски алкохолик призори, изправен пред дилемата „Тройной“ (това е названието на „духи”-то, не дозата) или „Красная Москва“. Говорим за онова миризливо нещо, което младите асоциират най-вече с мъжкия тоалет на… дядовците им. Деконструираме, разсейваме заблуди. Одеколон всъщност е дървено произнесеното френско Eau de Cologne, което означава... кьолнска вода. Който е бил в четвъртия по големина немски град, сигурно го знае, най-малкото заради една от основните забележителности там – Музеят на парфюма. Но темата дължим на друго – не на кьолнската вода, а на Кьолнската война. В нея, на 17 декември 1583 е разрушена някогашната крепост Бад Годесберг, днес квартал на Бон, при това дипломатическият такъв, докато този град бе столица на Германия.
Тодора Радева – програмен директор на Софийския литературен фестивал, с която обобщаваме четвъртото му издание, е гост в студио.
Шуберт, Армин Мюлер-Щал и „Вог“ гостуват в Бележки върху календара, а музиката е от Моби, Мадона, „Нарлс Баркли“, и „Лед Цепелин“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна