Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автобуси навлязоха в Алепо в опит за възстановяване на евакуацията

| обновено на 18.12.16 в 15:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Автобуси навлизат в последния анклав под контрола на бунтовниците в източната част на сирийския град Алепо, за да се възстанови евакуацията на сирийските цивилни и бунтовници, предадоха агенциите Ройтерс и Франс прес.

Автобусите са достигнали няколко квартала под наблюдението на Червения полумесец и Международния комитет на Червения кръст "за да се изведат останалите в града терористи и техните семейства", предаде агенция САНА, имайки предвид бунтовниците.

Говорител на Международния комитет на Червения кръст в Женева заяви, че на този етап не може да потвърди нищо.

Сирийската държавна телевизия информира, че има сделка между правителството и бунтовниците да се евакуират хора от източната част на град Алепо в замяна на евакуацията на хора от селата Ал Фуа и Кефрая, обсадени от бунтовници. Според телевизия Ал-Икхбария около 1200 цивилни първоначално ще бъдат евакуирани от източен Алепо, и почти същия брой от двете села. Щом евакуираните от селата пристигнат в райони, контролирани от правителството, на бойци от Алепо и членове на техните семейства ще бъде разрешено да напуснат срещу други групи от хора, напускащи Ал Фуа и Кефрая.

Няколко автобуса, на път да евакуират болни и ранени хора от обсадените сирийски градчета Ал Фуа и Кефрая, са били атакувани и подпалени, предаде Ройтерс, като се позова на Сирийската обсерватория за човешките права и сирийската държавна телевизия. Някои автобуси, както и коли на Червения полумесец, са достигнали входа на селищата. Коалиционните сили, биещи се на страната на правителството на президента Башар Асад, искат на хората от двете градчета да бъде дадена възможност да ги напуснат, в замяна на евакуиране на бунтовници и цивилни от източната част на Алепо.


Сирийската държавна медия твърди, че "въоръжени терористи" са атакували пет автобуса, запалили са ги и са ги разрушили.

Представители на бунтовниците твърдят, че атаката е дело на тълпа от ядосани хора, вероятно съпричастни на правителствените сили.  

Повечето от жителите на Ал Фуа и Кефрая са шиитски мюсюлмани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени