Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-опасните две цистерни остава да бъдат изтеглени от Хитрино

Екипи на ВиК и "Енерго-Про" започват работа по отстраняване на щетите по водопроводната мрежа и електрозахранването на селото

| обновено на 19.12.16 в 12:40
Снимка: БГНЕС

Институциите продължават подготовката за безопасно връщане на хората в село Хитрино, което пострада при взрива на дерайлирала цистерна с газ преди девет дни.

Само две цистерни в Хитрино остава да бъдат изтеглени, но те са и най-опасните, съобщи директорът на „Противопожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Те трябва да бъдат изправени, източени и извозени следобед. 

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обясни:

Остават две цистерни, една от които е най-рисковата до този момент, тази, от която имаше изтичане на газ и беше тампонирана. Бяха предприети действия, за да може да бъде спрян този теч и в момента той е спрян. Двете цистерни трябва да бъдат изправени, допълнително източени и след това изведени от мястото. Това означава, че всички действия, които са свързани с изправянето на рисковата цистерна, крият голям риск. Ще бъде подаден сигнал на всички работещи и на жителите. Специален режим за осигуряване на сигурност, за да не се допусне инцидент. Денят, в който жителите ще имат пълен достъп до мястото, ще се определи от времето, в което ще се справим с тази най-важна в момента задача. 

Би трябвало утре да сме вдигнали последната опасна цистерна, каза още комисар Николов, минути след като излезе от срещата с жителите на село Хитрино и с представители на институциите. Това ще стане при условие, че не излезе нещо непредвидено. На брифинга тази сутрин и Румяна Бъчварова, и Николай Николов неколкоратно предупредиха, че ситуацията е опасна и не трябва да се бърза:  
В момента, в който вдигнем тази цистерна, вече ще сме наясно кога хората ще могат да влязат. Ние бързаме бавно, хората вече са изморени и най малката грешка може да коства много.
Николай Николов каза още, че в Хитрино ще остане полицейската охрана, ще продължи и замерването на параметрите на околната среда - въздух, вода, почва. Днес беше потвърдено, че въздухът и водата в Хитрино са в нормите, а жители на селото се срещнаха с представители на институциите, които са се ангажирали с нормализирането на обстановката там - РЗИ, РИОСВ, ВиК., а служители на енергоразпределителното дружество вече работят по отстраняване на повредите по електропреносната мрежа в по-високата част на Хитрино. Токът ще бъде пуснат веднага след като хората се върнат по домовете си за постоянно. В момента срещата на представители на институциите -  регионална здравна инспекция, регионална екологична инспекция и ВиК със жители на село Хитрино продължава.

Екипи на "Енерго-Про Мрежи" и ВиК - Шумен влязоха вчера на оглед в село Хитрино.

В района, където къщите бяха напълно разрушени след взрива, е установена конструктивна несигурност и днес ще бъде изолиран от водоподаването. Вследствие на разрушенията със сигурност водопроводните отклонения са компрометирани и там ще има големи течове, каза в "Преди всички" управителят на ВиК - Шумен Красимир Марков и допълни:

В по-късните часове на деня ще имаме електрозахранване на наши помпени станции – дълбок сондаж, който е основен водоизточник за селото. След като вътрешната водопроводна мрежа бъде захранена, предстои обхождане и на необитаеми и обитаеми имоти, за да проверим дали няма течове след замръзвания на арматури и тръби. Под контрола на РЗИ ще бъдат взети проби и ще чакаме техни указания, за да бъде обявено кога водата ще бъде годна за пиене.

Красимир Марков не се ангажира с време за отстраняване на повредите:

Това ще зависи какви щети ще открием сега, след като водопроводната мрежа ще бъде под напор, в зависимост от това какви течове ще има, ще бъдат мобилизирани повече екипи за отстраняване на аварирали участъци. Ще зависи също така и от резултатите на РЗИ, има и технологично време за изготвянето на резултатите. Вероятно в утрешния ден ще имаме първите резултати, но няколко поредни проби трябва да излязат положителни, така че не мога да се ангажирам с време.

След огледа екипите на енергоразпределителното дружество направиха разчет на необходимите материали и човешки ресурс за възстановяване на захранването, каза за "Хоризонт" управителят на "Енерго-Про Мрежи" Николай Николов и допълни, че за един ден експертите ще могат да възстановят електроподаването в Хитрино:

Да подадем захранване на къщите, които не са съборени, а тези, които са около епицентъра, да бъдат обезопасени, така че при подаване на напрежение да не пострада никой.

Продължава работата и на Обществения съвет. Увеличава се броят на хората от Хитрино, които ще получават топла храна, обяви председателят на съвета Севджан Акиф. 

300 семейства получиха в неделя хранителни пакети. 10 семейства са изявили желание да ползват фургон до възстановяване на къщите им. Продължава и описването на размерите на дограмата, която трябва да се подмени възможно най-бързо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени