Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Еленкова: Сюжетът на романа "Камбаната" засяга всяко българско семейство

Наградата "Хеликон“ тази година беше спечелена от романа "Камбаната“ на Недялко Славов, който печели наградата за втора поредна година. В интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Людмила Еленкова от книжарници "Хеликон" заяви:

Това е един безпрецедентен случай и подобно на всичко в тази държава тук започнаха дебатите и несъгласията, както и тихото упорство на много български автори. Искам да кажа, че наградата е за книга, наградата не е за автор. "Камбаната“ очевидно доказа и убеди журито в състав: Димитър Шумналиев – председател, Албена Стамболова, Катя Атанасова, Анри Кулев и Юрий Лазаров. Всички единодушно застанаха зад този роман. Клиентите ни също застанаха зад този роман.

"Камбаната“ е уцелила идеалната златна среда, добави Еленкова:

Коментарът на Димитър Шумналиев при връчването на тази награда беше въпрос: "Живот сред злодеи прави ли ни злодеи, а животът сред добри хора прави ли ни по-добри?". Това всъщност е темата на романа "Камбаната“, един изключително актуален, пиперлив роман. Сюжетът е изключително прост и засяга до болка всяко българско семейство, всеки български дом. Разказва се за едно обезлюдено село в Родопите, в което има една единствена църква и шепа стари хора, които са ограбвани от върлуващите банди в това село.

Цялото интервю с Людмила Еленкова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна