Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски съд призна Кристин Лагард за виновна, но не наложи присъда

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френски съд призна директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард за виновна в небрежност по времето, когато е била финансов министър. Лагард обаче не беше глобена, нито беше осъдена на затвор.

Съдът на републиката, който се занимава с обвиненията срещу министри, постанови вина за действията ѝ за решаване на спора между държавата и Бернар Тапи, което доведе до плащане на над 400 милиона евро обезщетение на бизнесмена.

Все още не е ясно какви последствия ще има решението на съда върху дейността на Лагард начело на МВФ. Френското правителство заяви подкрепата си за нея. Париж обяви, че запазва доверието си във възможностите й да изпълнява задълженията си в организацията.

Адвокатът на Лагард Патрик Мезонньов приветства липсата на присъда, но каза, че предпочита клиентката му да бъде оправдана.

Делото е заради това, че Кристин Лагард е позволила решаването на спора за продажбата на компанията "Адидас" на държавната банка "Креди Лионе" от частен арбитраж, без след това да оспорва резултата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна