Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Куклен правят икони от царевична шума

Снимка: www.spiritual-mirror.org

В навечерието на коледните и новогодишните празници млади творци от Куклен представят икони и пана, изработени от царевична шума. Вече трета година децата усвояват техниката на работа с различни екоматериали в артшкола, създадена по програмата за социално партньорство между община Куклен и комбината за цветни метали. В инициативата участват местното училище и сдружение "Духовно огледало". Домакин на изложбата е Радио Пловдив.

Материалът е различен от този, с който са свикнали да работят, разказва ръководителят на школата Маргарита Момчилова. По думите ѝ, неочаквано от материал като царевичната шума може да се постигне толкова много и да се изработят красиви предмети. Децата са опитали да изобразят множество библейски сюжети, а "Тайната вечеря" е емблематична за школата.

Преди работа царевичната шума се мокри и става много пластична, а акцентът е върху движенията и силуетите, не толкова върху изражението на лицето.

В групата работят ученици от четвърти до десети клас. Децата казват, че заниманията са успокояващи.

За председателя на "Духовно огледало" Таня Костадинова това е уникално занятие, защото от нещо, което се изхвърля и не е потребно, се правят прекрасни неща:

Първоначално бяха куклите, но след това ние ги развихме – от шумата да се правят пространствени изображения. Така станаха възможни иконите, птиците и всичко, което се прави под формата на картина.

Дори да не се превърнат в хора на изкуството, във всички тези деца за цял живот ще остане чувството за хармония, а това е важно за тях като личности, убедена е Костадинова.

Още за творчеството с царевична шума – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна