Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ненов – 115 г. от рождението му

Снимка: Съюз на българските композитори

Той е един от най-самобитните български композитори, интелектуалци, пианисти, творецът, който поражда влияния в развитието на европейското музикално изкуство през първата половина на 20 в.
Творческата му съдба е сложна. Учи архитектура в Германия, същевременно се занимава усилено и с музика. Въпреки че се изявява и като интересен архитект, любовта към музиката – която изучава паралелно с архитектурата – надделява. Тя е съдбата му. Притежава изумително чувство за музикална конструкция – според критиката. Сякаш архитектът говори чрез финия колорит на тоновете. Димитър Ненов е и сред големите европейски пианисти на века, от мащабите на Рахманинов, напр. След преврата в 1944 г. „услужлива“ ръка унищожава всичките му записи в Радио София. Един документ за изключителния пианист Димитър Ненов е оцелял случайно – Вторият клавирен концерт на Лист, вероятно запис от репетиция. Техническото състояние на този запис е много лошо, но все пак е документ за изключителен пианизъм.
Тази музикална вечер предлага запис от 2003 г. – размисли на музиколога Лъчезар Каранлъков за разностранната личност Димитър Ненов. Ще прозвучи и този единствен запис на негово изпълнение. И творби на композитора Ненов.

23 и 27 декември от 19.20 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна