Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК остава на терен в Хитрино

Пунктът за раздаване на помощи се мести във вече отвореното село

Хитрино
Снимка: БТА

Набраните средства в помощ на изпепеленото село Хитрино по линия на Българския червен кръст наближават 1 700 000 лева. Те ще бъдат разпределяни от Обществен съвет, който в кратки срокове ще приеме решения. Това увери в предаването "Преди всички" д-р Никола Николов, директор на дирекция "Мениджмънт на бедствията" в БЧК. Според него няма да има забавяне в разпределянето на средствата от даренията.

Предстои оценка на нуждите на пострадалите, съвместно с местната власт и органите, работили на терен, така че до възстановяването на техните домове да сме адекватни, да не оставим хората да страдат, да бедстват, каза д-р Николов, който пътува с екип на организацията към Хитрино.

БТАЗаради червената зона в Хитрино пунктът на БЧК за раздаване на стоки от първа необходимост бе позициониран в съседно село. Сега пунктът се мести на територията на бедстващото село, а доброволците на организацията ще продължат да работят на терен, обясни още д-р Николов.

След десети януари следващата година Червеният кръст започва раздаването на част от храните, с които се подпомагат бедните домакинства у нас по линия на оперативната програма за най-нуждаещите се. Първите, които ще ги получат до броени дни, са жителите на Хитрино. От общо 19 вида храни, първият пакет включва десет, поясни за "Хоризонт" ръководителят на управляващия орган на програмата Анна Ангелова:

За обезпечаване на нуждите на целевата група там са осигурени допълнително още 1 300 пакета, които ще бъдат предоставени на хората веднага след като се върнат по домовете си. Първоначално ще бъдат раздадени десет хранителни продукта - брашно, ориз, пакети, картофено пюре, гювеч, компот, конфитюр, местни консерви, захар и вафли - заяви Ана Ангелова от Агенцията за социално подпомагане.

Още за възстановяването на Хитрино и дарителските акции слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна