Коледарите идват на този ден и тогава трябва да се дадат кравайчета. Тогава пеят песни и коледуват, и благославят дома. Питката се прави на 24-ти декември вечерта. Слага се паричка за здраве и берекет. Питката я разчупва най-възрастният човек от семейството. Първото парче се слага под иконата, а когато момите чупят питката, те си слагат под възглавниците парчето и сънуват мъжа, за когото ще се омъжат.
В инициативата участва и Ути Бъчваров, който е горд, че се включва в тази благородна мисия и казва, че хлябът се прави с много любов и много грижи. В навечерието на Бъдни вечер и Коледа Роската от екипа на "Бързо, лесно, вкусно" дава истинската рецепта за хубава питка:
Питката трябва да е абсолютно постна. Не трябва да има масло, не трябва да има мляко, не трябва да има жива мая. Трябва да бъде или със сода, или с бакпулвер. Най-лесният начин: килограм брашно се пресява, за да се насити с въздух, да стане въздушно. Слагаме 600 милилитра хладка вода. В нея слагаме захар. В брашното слагаме 15 грама сол, зехтин или олио и бакпулвер или сода около 10 грама. Замесва се меко тесто. Оставя се да бухне на стайна температура около 40 минути. След това се премесва, оформя се във вид на питка. На топло втасва още 20 минути и се пече в силно загрята фурна 180-200 градуса половин час.
След като бъдат приготвени, детските питки ще бъдат изложени на училищен базар, а събраните средства ще бъдат предназначени за децата от Хитрино.