Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът остава да се търгува недалеч от 14-годишните си върхове

Във вторник щатската валута бележи слабо повишение на валутните пазари при доста тънка и неликвидна търговия след коледните и преди новогодишните празници, като тя продължава да намира подкрепа от спекулациите за по-силен растеж на американската икономика и на инфлацията по време на президентството на Доналд Тръмп, което да доведе до по-агресивно повишение на основната лихва на Федералния резерв.

Доларът поскъпна през последните седмици с над 5% след изненадващата победа на Тръмп на президентската надпревара в началото на миналия месец. Това доведе точно преди седмица до повишение на доларовия индекс спрямо останалите водещи валути към близо 14-годишен връх от 103,65 пункта - най-високо негово ниво от януари 2003-а година.

С оглед на неговото доста рязко поскъпване само в рамките на няколко седмици, през последните дни на търговия последва частично прибиране на печалби от "дълги" позиции, като мнозина пазарни участници изглежда предпочитат да изчакват встъпването в длъжност през януари 2017-а година на новия президент Тръмп и представянето на по-ясна и детайлна икономическа програма на неговата администрация, преди да подновят с покупките на долари.

Днес индексът на долара нараства с 0,14% към 103,11 пункта, търгувайки се недалеч от многогодишния връх от 103,65 пункта, достигнат на 20-ти декември.

Малцината участници на валутните пазари също така се оглеждат за каквито и да било коментари от страна на новия президент на САЩ относно рязкото поскъпване на "зелените пари" през последните два месеца, тъй като засилването на долара може да навреди на конкурентоспособността на американската промишленост. Ако Тръмп намекне за подобна загриженост, щатският долар може да се окаже под по-агресивни разпродажби, но на този етапа подобен сценарий сякаш не изглежда предстоящ. Повечето анализатори и икономисти продължават да предполагат, че щатската валута може да поскъпне към 120 йени и към паритет спрямо еврото, но за целта вероятно ще трябва да се изчака до началото на следващата година.

По време на днешната вяла следколедна търговия, щатският долар поскъпва с 0,3% към 107,40 йени отчасти като реакция на серия слаби икономически данни от Япония. В същото време еврото се търгува без съществена промяна около 1,0445 долара - над неговото 14-годишно около 1,0352 долара, достигнато на 20-ти декември, но и под неговия 7-дневен връх от 2-ри декември около 1,0499 нивото.

С наближаването на края на годината, британската лира се намира отново под натиск от продажби на фона на притесненията, свързани със стартиращите до края на март 2017-а година официални преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Днес паундът се понижава с 0,3% към 1,2245 долара и се търгува недалеч от неговото 7-седмично дъно около 1,2228 нивото, ударено преди началото на коледните празници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна