Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Ислямският тероризъм е най-голямото предизвикателство за Германия

Ангела Меркел в ногодишно обръщение към германците
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ислямският тероризъм е най-голямото изпитание, пред което е изправена Германия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в новогодишното си обръщение към нацията. Тя обеща да бъдат въведени закони, които да подобрят сигурността в страната.

Без съмнение най-големият тест е ислямският тероризъм, който следеше нас, германците, от много години. През 2016-а той ни нападна в сърцето на страната ни - във Вюрцбург, в Ансбах, а само преди няколко дни и на коледния пазар край църква в Берлин. Да, особено мъчително и презрително е, ако терористични атаки биват извършени от хора, които се предполага, че търсят убежище в страната ни, хора, които се радват на готовността на държавата ни да помогне, а сега й се подиграват с действията си, каза Меркел.

Без да споменава крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", канцлерът призова германците да не се подвеждат от популизма. Тя обясни също, че Берлин има интерес да играе водеща роля в преодоляване на трудностите, които предстоят за Европейския съюз.

Да, Европа е бавна. Тя изисква усилия. Тя трябва да приеме дълбоки рани като излизането на държава членка. И, да, Европа трябва да се концентрира върху това, което наистина може да направи по-добре от националната държава. Но не, германците никога не трябва да бъдат подвеждани на вярват, че всеки може да има по-добро бъдеще, ако действа сам, подчерта Меркел.

Рекорден брой от над милион мигранти пристигнаха в Германия през последните две години. Партия "Алтернатива за Германия" е против политиката на Меркел за мигрантите и твърди, че ислямът противоречи на конституцията на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна