Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Николов: Терорът в Турция няма да намалее

Нина Дюлгерова: През 2017-а ни очаква стабилна нестабилност

Бранденбургската врата в Берлин е обагрена в цветовете на турското знаме след атентата в клуб в Истанбул в новогодишната нощ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви ще бъдат промените в геополитиката и сигурността през току-що започналата 2017 година? Експертите определят 2016-а като година на изненади и радикален обрат, но очакват 2017-а да е много по-трудна.

Чувството за несигурност ще продължи и през новата година, смята Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания. За него са безпочвени твърденията, че при разгром на "Ислямска държава" ще изчезне източникът на тероризъм. Прогнозите за 2017 година, касаещи Турция, са в голяма степен негативни, а терористичните актове ще се увеличат, като причините за това са няколко, изтъкна Николов:

Първо, двойната игра на Анкара с терористичните организации в Сирия. На второ място, едностранно проваления от турската страна мирен процес с кюрдите и войната на Ердоган в Източна Турция срещу кюрдското население. И на трето място - дори Ердоган да се възползва от несигурността за налагане на силна еднолична власт, терорът няма да намалее. Напротив - ловът на вещици ще продължи да отслабва силите за сигурност, които няма как да се борят срещу хилядите ислямисти, толерирани досега.

В глобалното пространство има промяна, свързана с изборните резултати - в САЩ, но също така в Молдова и България, отчита проф. Нина Дюлгерова, преподавател във Варненския свободен университет и в Югозападния университет "Неофит Рилски":

Кои бяха новите моменти, които плавно преминават в 2017 година - това е изненадващият Брекзит в Англия, превратът в Турция, през ноември се появиха изненадите, свързани с президентските избори в САЩ, а през 2017-а отново имаме избори в ключови държави.

Нина Дюлгерова прогнозира стабилна нестабилност през 2017 година.

Двете мнения можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна