Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Б. Дуранкев: Необходима е фина пренастройка на икономиките към задачите, които са поставени пред днешното общество

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

В коментар на социалните и икономическите тенденции икономистът проф. Боян Дуранкев отбеляза, че идеите за господството на тоталния пазар започват да отстъпват, но неравенството продължава да се задълбочава заради несъвършенствата на пазарната икономика:

За съжаление идеологията, която властва, и която продължава да господства е, че пазарът е абсолютният регулатор на всичко, включително даже, както се  вижда, и в политиката. Но тази идеология, тя е създадена тогава, когато не е имало даже монополи, камо ли пък сегашните транснационални корпорации и глобополи, които напълно промениха логиката на пазара, особено в условията на научно-техническата революция и се оказа, образно казано, както казват и в САЩ, че 99 процента бедни хора работят за един процент, които стават все по-богати и по-богати, а другите (средната класа-бел. ред.) остават на нивото на доходите на 70-а или 80-а година от миналия век. 

Що се отнася до България, ако се погледне реалното потребление, физическото потребление на човек от населението, то две трети от българите потребяват с около 20 до 30 процента по-малко, отколкото през 1990-а година, която не е най-добрата година на България. Така че противоречието е огромно и така, както се дефинира от специалистите, това е противоречие между обществения характер на демокрацията, която изисква общи, хоризонтални и свързани решения, и частния характер на присвояването на пазара, който е обхванат от една голяма група, но не многочислена разбира се, банкери и големи производители. 

Проф. Дуранкев подчерта, че според много анализатори вече е ясно, че тази система, която е в момента, не работи добре не само за обществото, но също така за екологията и за бъдещето на децата и на нашите внуци, като очерта алтернативата така:

Промяната, която е необходима, е изработване на цялостни планове-програми също така, които да бъдат дългосрочни, целеви програми и които да решават  - като започнем от екологичните проблеми, от глобалното затопляне, с формите на енергия, която ще консумираме в бъдещето, и стигнем до образоването и здравеопазването на децата и внуците - нещо, което е напълно нормално в една система като европейската, където разчитаме на така нареченото "равенство на достъпа", тоест и най-бедният човек в Европейския съюз да има шанса неговите деца да не останат чистачи или миньори, а да могат да станат лекари, композитори или каквото и да било друго. 


Анализаторът подчерта, че ролята на държавата в икономиката трябва да стане по-сериозна, а тезата, че ако всичко се остави на силите на пазара, на принципа - лесе фер (от фр. laissez-faire)- общественото благосъстояние ще нараства, вече е опровергана:
Промяната, която се набелязва в икономическата теория и в дискусията като започнем от Стиглиц, Кругман в определени периоди и продължим - даже сред китайските автори и руските автори е, че държавата трябва да се върне в позициите си първо на крупен производител на блага. По този начин тя ще конкурира частния бизнес, който е ориентиран само към печалбата, и второто нещо е, че държавата трябва да се превърне в един диригент на икономиките, да насочва къде индикативно, къде директивно, по някакъв начин да насочва към развитие и към по-добра координация тези икономики.
Разбира се, не става дума за връщане към времената от преди 90-та година или 1985-а година, както беше в СИВ, подчерта проф. Дуранкев и поясни:
Става дума за една фина настройка или фина пренастройка на икономиките към задачите, които са поставени пред днешното общество. 
Във връзка с това анализаторът подчерта важността на стъпките в икономиката, които ще предприеме следващото българско правителство. 
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна