Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев е сред личностите, създали духа на държавността

На 6-и януари родният град на поета-революционер Христо Ботев чества годишнина от рождението му. 169-ата годишнина е повод за разговор с Ася Николова – директор на Националния музей „Христо Ботев“ за мащабите на националната памет и крехката диря на родолюбието и таланта в контекста на тревожното ни настояще. 

Днес наистина лично за мен, за целия колектив на Националния музей „Христо Ботев”, надявам се за целия Калофер и за цяла България е един ден, в който отдаваме почит на гения на България Христо Ботев. Това за мен е водещото събитие, защото днес, за да бъдем свободни, да се волеизлияваме, да празнуваме своите празници в основата са именно тези наши възрожденци, които ни отвориха очите за порива за свобода и които ни накараха от народ да се превърнем в нация и да повярваме в себе си и може би сме длъжни поне на деня на тяхното рождение да си спомняме повече за това какво са ни завещали, какво са направили, как са отдали сили и младост, за да я има и днес България на този ветровит кръстопът като свободна, самостоятелна и горда държава, каза Ася Николова и добави:

Днес е Богоявление, а другото събитие – рождението на Ботев е гордост за града и за България, макар че  Ботев се ражда на Коледа, затова се казва и Христо. Както пише Захари Стоянов „в коледната нощ на 1847 г. от родители чисти българи се ражда Христо.” Този Ботев, който завеща не само на нас, българите, а и на всички хора по света, една много ценна мисъл, че само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек. Именно за тази свобода на 28 г. той поведе четата си, жертва живота си и най-важното – превърна своите думи в дела. А когато делата са отражение на всичко, което говориш, тогава си истински човек, защото другата мисъл на Ботев да бъдем първо човеци, после българи и патриоти често я забравяме и затова забравяме да бъде истински човеци преди всичко.

Директорът на Националния музей „Христо Ботев“обясни, че обновената експозиция има точно тази цел – да разкаже на посетителите, които влизайки в музея си мислят, че знаят всичко за Ботев: Това е по принцип една тенденция, че ние знаем всичко за нашите национални герои, но прекрачвайки техните музеи, разбираме всъщност колко малко всъщност знаем за тях, затова и експозицията ни е така създадена, че всеки да получи знанията, най-вече да се потопи в атмосферата на онази барутна и бунтовна епоха, в която живее и твори Ботев.

Един народ не може да бъде създаден само от герои, затова той си има своите герои, а нашият народ е благословен, защото има много такива личности заради саможертвата им, заради самоотричането им и то в името на едно по-добро, светло, свободно бъде на тяхната Родина, на нашата Родина, сподели още Ася Николова.

 Повече чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени