Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг и виелици блокираха страната

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна

| обновено на 06.01.17 в 21:09
Снимка: Радостина Чернокова

Сложна остава обстановката по пътищата в страната. Няма бедстващи хора и закъсали автомобили. От пътната агенция призовават да се спазват указанията на полицията и да не се изпреварва почистващата техника.

Най-критично е положението в Североизточна България, където има пълна забрана за движение по републиканските пътища. По магистрала "Хемус" трябва да се кара с максимум 40 километра. Тя е затворена на територията на областите Шумен и Варна, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

За Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград и Русе, има пълно затваряне на цялото движение, също така и в участък на магистрала "Тракия", от Карнобат до Бургас, както и на стария път 1-6, от „Петолъчката“ до Бургас. 

Полицията в Шуменска област е осигурила на пътя девет контролно-пропускателни пункта, за да следи за спазването на ограниченията. Пътищата в областта са затворени за движение на всякакъв вид МПС. Цялата налична техника работи по разчистването на снега по общинската пътна мрежа. Болните на хемодиализа в цялата област са 78. Всички от отдалечените места са настанени в МБАЛ "Шумен" от вчера.

Снеговалежът в Русенска област продължава. От навяванията са се образували преспи с височина над 2 метра. Най-тежко е положението в посока Силистра. Пътищата в цялата Русенска област продължават да са затворени, като с приоритет се работи по отсечката до Бяла, тъй като там има много автомобили и автобуси, които са били принудени да изчакат да преминат изключително лошите метеорологични условия. Областният управител Стефко Бурджиев съобщи какво е положението с електрозахранването на селищата:

Обстановката по отношение на електро и водопредаването е изключително подобрена. 79 населени места имат ток, само 7 нямат.

И събота ще е невъзможно движението от и за Русе, като единствено в посока Румъния е възможно да се движат леки автомобили.

Цялата Силистренска област е в снежна блокада. Десетки села са откъснати от света. В повечето населени места в района повече от 20 часа няма ток, на места е спряла и водата. В община Кайнарджа няма достъп до нито едно от селата. Духа ураганен вятър и разчистването на пътищата е невъзможно, съобщи зам.-кметът Валентина Токушева:

Положението е много тежко, нямаме ток от около 4 часа сутринта. Хората не могат да мърдат.

В малките села хората са се запасили с брашно и продукти и не излизат от къщите си. В късния следобед е пробит пътя до село Сребърна, съобщи кметът Георги Георгиев. На няколко места в областта има заседнали в преспите автомобили с пътници. Спасителни екипи им оказват съдействие. Приютът за бездомници в Силистра е препълнен.

Проходът Петрохан вече е отворен. Движението през него беше забранено рано тази сутрин, след като през нощта в района паднаха осем лавини и затрупаха пътя. Продължава работата по почистването и опесъчаването му.

Не се пропускаха тежкотоварни автомобили през граничните пунктове в Югозападна България. Шофьори сигнализираха за много чакащи камиони на ГКПП „Промахон“, които  искат да влязат в страната, но е започнало вече поетапно пропускане на тирове по посока ГКПП „Кулата“. В района на Петрич снежната покривка е около 5 сантиметра. Заради усилването на вятъра се усложнява обстановката към границата с Република Македония. Пътищата са почистени, но на места има навявания.

Всички основни пътни артерии в Благоевградска област са почистени и проходими при зимни условия. Остава в сила забраната за движение на камиони с маса над 12 тона през проходите Предел и Юндола, по пътя Сатовча-Доспат и през Попови ливади.
Тежкотоварни камиони се движат единствено по трасето София-Кулата. Пътните настилки продължават да се обработват с химикали против замръзване. В областния Кризисен щаб няма информация за населени места, до които няма достъп. Не са постъпвали сигнали и до служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ за бедстващи хора и аварийни ситуации.

В Сливен пътищата са заледени, но основните артерии в града се почистват. Екипи на КАТ „Пътна полиция“ са на „Петолъчката“ и връщат автомобилите, тръгнали в посока Карнобат - пътят е затворен, автомагистрала „Тракия “ се почиства с химични субстанции и тя е проходима до Сливен, заявиха от Областно пътно управление. Затворен за преминаване е проходът Твърдица - Елена. Пътят е затворен за почистване и се очаква по-късно да бъде отворен, но остава забраната за преминаване на автомобили над 10 тона. Котленският проход е отворен за автомобили до 12 тона. Преминаването в цялата планинска област в Сливенско става само с вериги. Почистват се и се опесъчават Подбалканският път и пътят Сливен - Стара Загора. От днес вече е отворен пътят Сливен - Ичера, който е директен път за „Карандила“.

Ураганният вятър в Старозагорска област на места достига до 120 километра в час и образува големи навявания, а на пътя Стара Загора-Раднево е избутвал автобусите извън платното. На прохода Шипка има снежна покривка от 1 метър, температурата е минус 13 градуса. През нощта затворени за движение остават участъкът между Мъглиж и Николаево и третокласният път Шипка-Шаново-Дунавци. Без ток са 4 села в областта.

Пътят Ямбол-Сливен остава проходим при зимни условия, информират от областните пътни управления в двата града. Затворени продължават да са автомагистрала "Тракия" - от пътния възел Зимница до Бургас, както и пътят Петолъчката-Карнобат-Бургас. Блокиран от преспи е пътят към Бургас през Войника и Средец. Заради силния вятър е затворен и пътят Калчево-Саранско-Стефан Караджово. Към Бургас единственият маршрут е Ямбол-Елхово-Болярово-Средец. Тежка остава обстановката по международния път Петолъчката-Граничен пункт "Лесово", но леките автомобили се пропускат. Остава ограничението за тежкотоварните автомобили с маса над 12 тона.

Много населени места в Разградска област останаха без хляб заради усложнената зимна обстановка. 
Снегът в Разград създаде затруднения на транспорта и придвижването до работните места на много хора, като дори и на тези, избрали да отидат на работа пеша. По обяд основните пътища в града бяха проходими, а работници на комуналната фирма започнаха да пробиват пътеки за пешеходците по тротоарите в широкия център с мини снегорини.

Общината в Добрич призова хората да излязат и да почистят междублоковите пространства и тротоарите, за да могат пешеходците да се придвижват в снега. С оглед на създалата се усложнена метеорологична обстановка и обилния снеговалеж, придружен със силен вятър, кметът на община Добрич Йордан Йорданов публикува заповед към всички граждани. Целта е да се създаде необходимата организация за почистването на падналия сняг, за да се осигурят условия за нормално придвижване и достъп. Паркирането на автомобилите трябва да става само на съответните места, така че да не пречат на снегопочистващата техника. При неспазване на заповедта ще се създават административни актове.

Пътищата в община Плевен са проходими. Кметът Спартански разпореди на снегопочистващите фирми да не спират работа и отмени синята зона през следващата седмица. Градът е в относително добро състояние - коментира той след обиколки във всички райони. Няма селища без ток и вода. Разпоредено е да се влезе масирано и бързо в малките улички, за да се осигури нормално сметосъбиране и сметоизвозване в условията на очакваните идната седмица ниски температури.

Близо 40 сантиметра е дебелината на снежната покривка във Враца. През деня доброволци от БЧК и общината раздаваха топъл чай в центъра на града.
Хората, които имат сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, нека да си останат вкъщи и да не подлагат организма си на изстудяване. Тези, които имат неотложна работа, да се обличат топло и да вземат всички необходими мерки против измръзване,  обясни доктор Гергана Михалчева от БЧК, която  напомни и някои от правилата за поведение в студа.

В Бургаска област обстановката е спокойна. Няма бедстващи хора и болни, които се нуждаят от медицинска помощ. Възстановена е работата на бургаското летище, пристанището в града остава затворено. Затворени за движение остават и Айтоският, Ришкият и Дюленският проход, отсечката Карнобат-Бургас от автомагистрала “Тракия“, главният път Бургас-Петолъчката, пътят Бургас-Варна, както и участъкът Бургас-Каблешково-Ахелой.

Републиканските пътища на територията на Габровска област са проходими. Основните артерии в градовете и пътищата към селата са разчистени. Затруднено е предвижването по част от второстепенните улици и в някои отдалечени квартали.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна