Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова:

Ако решението по резултатите от референдума остане за следващото НС, то не е длъжно да го разгледа

Омбудсманът настоява парламентът да довърши законопроекта за частните арбитражни съдилища

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова смята, че оставащите работни дни на парламента са достатъчни, за да се произнесат депутатите по резултатите от референдума.

Вчера от ГЕРБ предложиха новият президент Румен Радев да удължи срока на работа на сегашното Народно събрание с тази цел. От БСП обаче коментираха, че това противоречи на Конституцията.

Пренебрегването на волята на гражданите ще се превърне в поредния гвоздей в политическата система, каза днес Манолова:

Смятам, че това Народно събрание е длъжно да се произнесе и народните представители, и парламентарните партии би следвало да имат достойнството с действие да покажат ще се съобразят ли с вота от референдума.

Ако решението остане за следващия парламент, то той не е задължен да го разгледа, добави Мая Манолова.

Омбудсманът настоява още народните представители да приемат окончателно законопроекта за частните арбитражни съдилища в рамките на този парламент. Персонални писма с тази молба са разпратени до всички 240 народни представители, съобщи Манолова.

Промените трябва извадят от системата на арбитража потребителските спорове. Според Манолова, арбитражни съдилища трупат печалби за десетки милиони левове от рекета над граждани и институции. През изминалата година институцията на омбудсмана е разгледала рекорден брой сигнали, преобладаващата част от които са били срещу монополните дружества, за нарушени социални права и право на собственост.

Законопроектът е абсолютно подготвен за гласуване в пленарна зала и един час парламентарно време би стигнал на народните представители окончателно да забранят на арбитражите да малтретират граждани. Много се надявам, че ще намерят този час пленарно време, коментира Манолова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна