Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиано Роналдо е "Футболист на годината на ФИФА"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападателят на Реал Мадрид и капитан на националния отбор на Португалия Кристиано Роналдо спечели за втори път в кариерата си наградата за "Футболист на годината на ФИФА".

В класацията, която бе възобновена като самостоятелна след петгодишно прекъсване и носи за пръв път името "Най-добрите футболни награди на ФИФА", Роналдо изпревари звездата на "Барселона" и капитан на аржентинския национален отбор Лионел Меси, както и френския голмайстор на "Атлетико Мадрид" Антоан Гризман.

За 31-годишния Роналдо това е поредно отличие след бляскавото му представяне през 2016 година. През нея той спечели Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство с "Реал Мадрид" и европейското първенство с Португалия, а сред индивидуалните награди изпъкват "Златната топка" на "Франс Футбол", наградата на УЕФА за "Най-добър играч в Европа" и приза за "Най-добър футболист на Португалия".

В същата категория, но при дамите, носителка на приза стана американката Карли Лойд за втора поредна година. Тя изпревари олимпийската шампионка с тима на Германия Мелани Берингер и бразилката Марта.

Италианецът Клаудио Раниери бе избран за носител на приза за "Най-добър треньор" за 2016 година. Мениджърът на "Лестър" изведе скромния тим на "лисиците" до историческа първа титла във Висшата лига през сезон 2015/16.

В идеалната единайсеторка на ФИФА за отминалата година попаднаха 9 футболисти общо на "Реал Мадрид" и "Барселона", както и по един от "Байерн Мюнхен" и "Ювентус". Изненадващо сред избраните 11 не попадна нападателят на "Атлетико Мадрид" Антоан Гризман, който спечели голмайсторския приз на Евро 2016. 

Идеална единайсеторка на ФИФА за 2016 година включи Мануел Нойер ("Байерн"/Германия) - Даниел Алвеш ("Ювентус"/Бразилия), Жерар Пике ("Барселона"/Испания), Серхио Рамос ("Реал Мадрид"/Испания), Марсело ("Реал Мадрид"/Бразилия) - Лука Модрич ("Реал Мадрид"/Хърватия), Тони Кроос ("Реал Мадрид"/Германия), Андрес Иниеста ("Барселона"/Испания) - Лионел Меси ("Барселона"/Аржентина), Луис Суарес ("Барселона"/Уругвай) и Кристиано Роналдо ("Реал Мадрид"/Португалия).

"Ливърпул" и "Борусия Дортмунд" пък взеха приза за "Най-добри привърженици", като изпревариха тези на националния отбор на Исландия и тези на холандския Адо Ден Хааг.

С награда за феърплей бе отличен колумбийският тим "Атлетико Насионал", който трябваше да играе с бразилския "Чапекоензе" във финала на турнира Копа Судамерикана, но след самолетната катастрофа, при която загинаха почти всички футболисти от бразилския тим, от "Атлетико" предложиха трофеят да бъде връчен на "Чапекоензе" - решение, с което се съобразиха от КОНМЕБОЛ.

В началото на церемонията бяха почетени и големите футболни имена, напуснали този свят през 2016 година, като сред тях бяха Трифон Иванов, Йохан Кройф, Чезаре Малдини, Жоао Хавеланж и играчите на " Чапекоензе".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна