Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има режим на тока въпреки студа

Потреблението е най-високо от 1996 година досега

Снимка: БГНЕС

Въпреки ниските температури и тежката зима, до режим на тока няма да се стигне, увери пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Всички мощности в енергетиката работят почти на сто процента, включен е и почти целият студен резерв. Ако се наложи, България ще спре износа на електроенергия.

Тази вечер в Електроенергийния системен оператор очакват над 7,7 хил. мегавата товар на мрежата. Потреблението в последните дни е най-високото от 1996 година насам. Страните от региона ограничават износа на електроенергия. При спиране на износа на съседните държави и ние ще ограничим своя износ, така че да бъдат защитени българските потребители, каза Петкова.

България е поискала от Румъния аварийна помощ в неделя вечер, тъй като е имало опасения за активирането на Студения резерв на топлофикациите, но от северната ни съседка са отказали доставка на електроенергия. Това не се е оказало проблем, защото в понеделник са били пуснати мощностите на ТЕЦ "Бобов дол". Все още има проблеми с пускането на мощностите в ТЕЦ "Русе", заради замръзнали въглища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна