Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биографията на Нийл Армстронг – съкровен поглед към света на първия човек, стъпил на Луната

Книгата "Първият човек – Животът на Нийл Армстронг" вече е на българския книжен пазар. Книгата е безценна, защото събира информация не само от книги и документи, но и спомените на самия астронавт, повече от 50 часа разговори с него, както и със стотици хора, работили с него в пионерските прекрасни времена на космически изследвания, в епохата на програмата "Аполо" – това разказа в предаването "Преди всички" проф. Таня Иванова, научен консултант на изданието. Тя е сред създателите на Института за космически изследвания при БАН и дългогодишен ръководител на секция "Космически биотехнологии".


Любовта към самолетите датира от детството на астронавта. Едва 16-годишен, още преди да се е сдобил с шофьорска книжка, Армстронг е разполагал с разрешително да кара самостоятелно самолет, а дни след 20-ия си рожден ден става военноморски пилот и влиза в изтребител на ескадрила, участва в Корейската война и едва оцелява при една от мисиите, катапултирайки от падащия си самолет.

Нийл Армстронг се включва в подготвителната за "Аполо" програма "Джемини". Пътят към кацането на Луната е прокарван продължително дълго, допълни проф. Иванова, маркирайки някои от мисиите от програмата "Аполо".

Когато през 1969 година "Аполо" 11 каца на Луната, първият човек, стъпил на повърхността ѝ, се превръща в легенда. Нийл Армстронг е издигнат на пиедестал заради монументалното си постижение, но природната му скромност го подтиква да страни от медийния шум, с което си спечелва славата на отшелник. Замръзналият във времето образ на лунен покорител се запечатва в световното съзнание и мъжът в скафандъра остава напълно непознат. Благодарение на ексклузивния си достъп до частни документи и семейни архиви историкът Джеймс Хенсън въвежда читателя в съкровения свят на обичания от милиони космически пътешественик. 

Цялото интервю с проф. Таня Иванова слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна