Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позволиха на пенсионирания генерал Джеймс Матис да стане министър на отбраната на САЩ

Джеймс Матис
Снимка: вестник "Дневник"

Комисията по въоръжените сили към американския Сенат взе решение да позволи на пенсионирания генерал Джеймс Матис да стане министър на отбраната на САЩ, съобщиха световните агенции.

С 24 гласа "за" и 3 "против" сенатската комисия реши да направи изключение от Закона за граждански контрол над американската армия, който би попречил на Матис да заеме поста, тъй като не са изминали седем години, откакто е прекратил активната си военна служба.

При изслушването си в комисията номинираният от Доналд Тръмп за министър на отбраната Матис нарече Русия стратегически съперник на САЩ и противник в ключови области.

Матис заяви също, че руският президент Владимир Путин се опитва да разбие Северноатлантическия съюз, предаде ДПА. Джеймс Матис се обяви за постоянно присъствие на САЩ в Литва, Латвия и Естония.

САЩ трябва да се противопоставят на Русия, ако нейното поведение е насочено срещу американските интереси. Това мнение самият Матис изразява в писмени отговори на въпроси на Комисията по въоръжените сили на Сената на американския Конгрес. В тях Матис допълва, че подкрепя желанието на Тръмп за взаимодействие с Русия.

Решението на комисията трябва да бъде одобрена на пленарно заседание в Сената, от комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите и от цялата долна камара, преди Матис да оглави Пентагона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна