Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция ще може да финансира своите задължения през първите пет месеца на годината

Снимка: БГНЕС

Паричните резерви на Гърция са достатъчни за обслужване на нейните задължения през първите четири или пет месеца на годината, сочи проучване, което е проведено от "Юробанк".

Юли вероятно ще се окаже най-проблемният месец за 2017-а година, тъй като по това време ще трябва да бъде погасен държавен дълг в размер на около 7,4 млрд. евро. Въпреки че "Юробанк" отбелязва, че състоянието на касова наличност ще бъде достатъчно за покриване на задълженията до месец май, според нея е наложително по-бързо приключване на втория преглед по изпълнение на международната спасителна програма за страната, тъй като това би отключило отпускането на допълнителна финансова подкрепа, която е от жизнено важно значение.

Според гръцката банка приключването на втория преглед ще предотврати ново влошаване на вътрешния икономически климат и ще поддържа живи очакванията за евентуалното включване на Гърция в програмата за "количествени улеснения“ на Европейската централна банка.

В четвъртък гръцкият финансов министър Евклид Цакалтос заяви, че той не може да каже дали вторият преглед на последната спасителна програма за Гърция ще успее да приключи през настоящия месец, но добави, че има сигнали за позитивно придвижване към постигането на споразумение.

Това, което мога да ви кажа към момента е, че има позитивен импулс и всички страни търсят решение, заяви вчера Цакалатос на съвместна пресконференция в Брюксел с върховния представител по икономическите въпроси на ЕК - Пиер Московиси.

На този етап не знам дали успешното приключване на втория преглед ще бъде факт до края на януари или малко по-късно, отбеляза той.

Цакалатос и Московиси обаче заобиколиха въпроса за това кога шефовете на мисията на гръцките кредитори ще се върнат обратно в Атина за по-нататъшни дискусии.

Ако институциите се върнат в Атина, това трябва да стане факт, когато бъдат подготвени последните елементи от споразумението на ниво технически персонал, каза Московиси, добавяйки, че докато много от въпросите вече са намерили решение, все още има няколко като енергийната реформа, колективното трудово договаряне и фискалният пътя на Гърция, които остават на масата на преговори.

Пиер Московиси посочи, че преговорите имат за цел да се постигне една колективна позиция, която да включва и Международният валутен фонд, но нито той, нито Цакалотос предположиха, че е постигнат някакъв съществен напредък в преодоляване на различията между европейските кредитори и фонда.

В сряда финансовият министър на Белгия Йохан Ван Овертвелд заяви пред Ройтерс, че процесът по спасяването на Гърция ще върви напред със или без участието на МВФ.

Както в рамките на Еврогрупата, така и в рамките на паричния съюз ние ще трябва да продължи така или иначе напред. За предпочитане е това да стане съвместно с МВФ, но така или иначе ние продължаваме напред, посочи той.

Трябва да се има предвид, че финансовите министри от еврозоната, известни като Еврогрупата, ще се срещнат на 26-и януари, за да обсъдят въпросите свързан и с Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени