Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова: Психиатричната реформа изобщо не се случи

Гилдията не беше достатъчно настоятелна, съзидателна и критична, смята психиатърът

д-р Цветеслава Гълъбова
Снимка: БГНЕС

Институциите нехаят за проблем с психично болен младеж, сигнализира неговата майка Запрянка Балабанова. Нейният живот се е превърнал в кошмар, тъй като е непрекъснато тормозена от болния й син. В рамките на 4 години синът на Балабанова лежи в психиатрия през три месеца за по няколко седмици. Бил е настаняван в психиатрия дори с полиция. След това отново се връща вкъщи, където продължава да тормози майка си. Той чупи всичко, което попада в ръцете му, буйства, пали. Задържат го в психиатрия, но ефект от лечението няма. Лекарите са обяснили на майката, че повече не могат да се справят със сина й и тя трябва да търси институции, в които да го настани. Майката настоява болният й син да бъде настанен в специализиран дом или да му бъде приложено адекватно лечение.

За мен освен проблем с лечението на младежа го има и проблемът, че тази майка влиза във война и воюва с детето си, коментира за "Хоризонт" д-р Цветеслава Гълъбова, която оглавява специализираната болница по психиатрия в Курило:

Липсва системата от грижи, която да облекчи семействата на болните в грижата за тези пациенти. За съжаление ние все още не си поставяме за цел да излекуваме психично болния, защото това не е възможно. Но е възможно със съвременните медикаменти и система за подпомагане на близките на психично болните, те да водят един много различен от този начин на живот, да не ги чувстват като тегоба и да бъдат пълноценни. Липсата на такава система води до това противопоставяне на едните срещу другите, на създаването на обществените настроения срещу нашите пациенти. Те не са изроди, не са престъпници - те имат нужда от грижа и внимание. Семействата на болните са оставени сами на себе си да се справят кой, както и докъдето може. И ето - стига се до това да се казва "Искам да го приберат". Използва се една терминология, която е обидна и унижаваща достойнството на тези хора. В крайна сметка те не са виновни, че са се разболели. 

Ние от психиатричната гилдия не бяхме достатъчно настоятелни, съзидателни, критични и достатъчно изискващи психиатричната реформа да започне да се случва, отбеляза още д-р Гълъбова:

Психиатричната реформа като част от общата реформа в здравеопазването за съжаление изобщо не се случи, особено в частта болнична психиатрия. В болничната психиатрия нещата са в пълен хаос.

Все още няма единен регистър на психично болните. Регистърът сам по себе си няма по-добре да лекува болните, но ще осигури данни за планиране на разходите в тази сфера на здравеопазването, подчерта Цветеслава Гълъбова. Тежките и финансовоемки психиатрични заболявания имат стабилен, твърд процент на заболеваемост и лекарите могат да предвидят всяка година колко новозаболели могат да очакват.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени