Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежана Симеонова, директор на гимназия "Св. св. Кирил и Методий":

Тържествено посрещаме българските празници

2
Снимка: www.cargim.edu.rs
Снежана Симеонова е директор на гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в община Димитровград, Република Сърбия близо 14 години.

Една гимназия с дълга традиция и бурна история, наситена с патриотизъм. Но не какъв да е, а български. Училището е засегнато от процесите, които са се разигравали на тази територия и са оказали влияние и на работата на институциите. Обучението се е провеждало на български език, след това на сръбски. А век по-късно, през 2009 година успяват да възстановят обучението на „майчиния“, както се изразява тя, български език. Пътят по възстановяване на образованието на майчин език започват, като първо намират подкрепа от родителите на децата. Учителският колектив се заема с тежката задача да превежда учебниците от сръбски на български и да преподава. Чуйте още за борбата за българска реч и достигнатите 8 паралелки, в момента, с обучение на български.

За да вдъхнем любов кум родното много тържествено посрещаме българските празници, особено 24 май, който е и патронен празник на училището, казва Симеонова с усмивка на лицето.

Друга тема, която разискват е ценностната система на младите хора в Димитровград.

Чуйте повече от разговора на Анелия Торошанова със Снежана Симеонова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна