Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Ранков: Надеждата ми е, че младите ще променят нещата

БНР Новини
Сцена от постановката
Снимка: dtp.bg

Красимир Ранков е режисьор на най-новия спектакъл в афиша на Пловдивския драматичен театър „Николай Масалитинов“ – „Боряна“ на Йордан Йовков.

Тази постановка е насочена преди всичко към младите, които имат чувствителността и носят у себе си бунта и протеста, желанието за промяна. Особено през последните години светът е станал изключително материален и единствено ни остава надеждата, че младите, с желанието си да живеят нормално, ще променят нещата.

Ролята на прочутата Йовкова героиня е професионален дебют за Патриция Пъндева, която е студентка по актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. В актьорския състав са още Красимир Доков, Кръстю Кръстев, Стефан Попов, Красимир Василев, Елена Кабасакалова, Тодор Генов, Марин Младенов и гост-актьорите Николай Станчев и Параскева Джукелова.

Много държа на авторовия език и стил – тук промени и добавки няма, не търпя мърдане встрани дори на милиметър, признава режисьорът. Обикновено актьорът се опитва да нагоди текста към себе си, но тука това е невъзможно и много стриктно се придържахме към възпроизвеждането на истинския Йовков език – цялата тази поезия, музика на словото е запазена и звучи в стила на Йовков. Целият текст е в главата ми и в душата ми, и го обичам.

Премиерата на „Боряна“ е тази вечер, 18 януари.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна