Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любомир Топалов: Тръмп ще бъде исторически тест за американската демокрация

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес имаме президент на САЩ, който в голяма степен е бунтар, в голяма степен параноичен, който не вижда световния и домашния ред по начина, по който десетилетия наред беше виждан от всички политически лидери, независимо дали те са републиканци или демократи. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" проф. Любомир Топалов, който преподава в Япония. От Бостън той коментира, че в лицето на Доналд Тръмп виждаме много различна визия за това накъде отива световният ред:

Случва се вид революция срещу утвърдения свят. Според една от теориите, тъй като не е имало голяма война повече от 70 години, светът е забравил ужаса на войната, поколенията са забравили какъв е ужасът на войната, а напомнянето на този ужас дори не носи емоционалния заряд, който би могъл да предпази от попадането в клопката на национализъм и всякакви други идеологии, които биха могли да тласнат дори установени демокрации към популистки личности като Доналд Тръмп.

За последните 4-5 десетилетия има голям диалог в политологическите научни среди дали институционалните устои на демокрацията са достатъчни, за да я предпазят от попадането в клопка на личности, които могат да я обърнат така, както Хитлер е направил през 30-те години в Германия, и дали една демокрация, установена върху стабилни институционални устои може да удържи на един такъв удар – като например избирането на популистки лидер.

Днес сме изправени пред възможността да видим именно такъв социален, политически, дори исторически тест – дали американската демокрация, смятана за една от най-стабилните в света, може да издържи точно този тест.

Според проф. Топалов в разделянето по идеологически и партизански начин на "наш" и "ненаш" президент в апокалиптични с визия за края на света настроения се губи обективността.

Може би със своите действия Тръмп може да започне процес на разграждане, така както Горбачов искаше да реформира една доста закоравяла система на Съветския съюз и доведе до много бързия ѝ разпад, прогнозира Топалов.

Цялото интервю на Силвия Великова с проф. Любомир Топалов слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна