Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинение на зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин

| обновено на 20.01.17 в 15:32
Христо Ангеличин
Снимка: БГНЕС
Заместник външният министър Христо Ангеличин беше обвинен по делото, образувано по сигнал на бившия дипломат номер едно Кристиан Вигенин, за нередности в договор за закупуване на телефонни централи за посолствата ни в чужбина. Това стана ясно, след като от прокуратурата обявиха, че започват разследване срещу висши ръководни кадри от Министерството на външните работи за договор с фирма, снабдяваща служителите на министерството със самолетни билети, хотели и медицински застраховки при пътувания.

Смяната на телефонните централи миналата година била мотивирана с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Изборът на фирма станал без обществена поръчка, а посолствата ни получили указания да платят съответните суми на конкретната фирма от Христо Ангеличин. Тези от тях, които платили, след началото на разследването, получили парите си, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Затова имаме престъпление по служба, което е с характер на поставяне в опасност от настъпване на неимуществени вреди и на имуществени такива. Само един от посланиците е поставил въпроса: "А имаме ли договор и защо нямаме договор? На какво основание да направя този превод?". Но докато получи отговор, се намеси прокуратурата.

Другото разследване, по което обвиняеми все още няма - но кръгът на възможните, според прокуратурата, може да е министър, заместник-министри или директор на дирекция, е защото външно министерство, вместо да сключи договор с фирма, която да обслужва ведомствените пътувания, се договоря с фирмата, ползвана от земеделското министерство. Това станало в нарушение на Закона за обществените поръчки и без да се ползват преференциите, които фирмата давала на служители от Министерството на земеделието, каза говорителят на Градската прокуратура Зорница Таскова:

Въпреки това Министерството на външните работи изплаща сума в реален размер около 700 000 лева на тази фирма - изпълнител, без да отчитат дадените отстъпки.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна