Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата образува дело срещу високопоставени длъжностни лица от МВнР

Снимка: БГНЕС


Второ дело срещу длъжностни лица от Министерството на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост е образувала прокуратурата.

След разследването от преди месец за купуването, без обществена поръчка, на телефонни централи от българските посолства в чужбина, сега се проверява обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външно министерство.

Предстоят разпити на всички, имащи отношение към случая, както и назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за Министерството на външните работи, уточняват от държавното обвинение.

От Прокуратурата обясняват, че става дума за две сключени споразумения между външно министерство и земеделското министерство, по силата на което са ползвали услугите на общо търговско дружество, осигурявало въпросните услуги. Договор обаче с търговското дружество е имало само Министерството на земеделието и всъщност то е получавало парите, които външно министерство е плащало за услугите на своите лица, за служебни пътувания, хотелски настанявания и въздушен транспорт. Прокуратурата изчислява, че от това външно министерство е било ощетено със 700 000 лева именно за тези билети, ваучери и застраховки. Освен това от данните по делото е установено, че от Външно министерство не са се възползвали от предоставените от търговското дружество, което ползва Земеделското министерство, големи отстъпки при доставянето на тези услуги, от което пък щетата за Външно министерство е била в размер на още 148 000 лева. Точната щета, която е понесло Външното министерство от тази обществена поръчка, ще се установява чрез назначена вече икономическа експертиза. Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая, съобщават от прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна