Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Христова: Помагащите технологии социализират хората с комплексни нужди

Снимка: http://assistfoundation.eu/

Фондация “Асист – Помагащи технологии” организира информационна кампания “Здравей! Това съм аз!” с цел популяризиране на помагащите технологии за контрол с поглед в България и споделяне на добрите европейски практики в тази област.

Помагащите технологии за контрол с поглед дават възможност на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да общуват и да управляват компютър само с помощта на погледа си. Така те могат да изразяват своите чувства, нужди, желания, мнения; да общуват, да се учат, да се забавляват, да творят, да развият уменията и пълния си потенциал.

Кампанията се провежда през периода ноември 2016 – януари 2017 в седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора. Във всеки град ще се проведат четири събития, насочени към различни аспекти на разпространението и използването на нови помагащи технологии и различни заинтересовани страни. Днес е информационната среща в Плевен.

В предаването "Хоризонт до обед" Евгения Христова от фондация "Асист" обясни:

Най-важното в тези технологии са възможностите, които дават на хората с комплексни нужди - деца и възрастни, които не могат да говорят, не могат да извършват фини движения с ръцете си и по тази причина те не само не могат да общуват, но ако е ДЦП - това е състояние от най-ранна детска възраст. Това обикновено води до факта, че нито родителите, нито специалистите имат възможност да общуват с децата, нямат начин да ги обучават и да разберат какво иска детето. Дори детето да посещава училище, то просто присъства в час и никой не знае какво то разбира и какво знае. Технологиите за комуникация чрез поглед позволяват само с насочване и задържане на погледа да се използват всички възможности на един компютър.

Цялото интервю по темата слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна