Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морис Гринберг: Помагащите технологии развиват хората с увреждания

По данни на пациентски организации, над 10 хиляди души у нас имат нужда от подобна помощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България, макар и бавно, навлизат т.нар. помагащи технологии за обучение и комуникация. Те са предназначени за деца и възрастни с тежки увреждания, за да могат да живеят по-пълноценно. В тази област работи фондация "Асист", която  създаде устройства и софтуер за контрол с поглед. Фондацията е носител на награда за социални иновации.

Пред "Хоризонт" Морис Гринберг от фондация "Асист", който е и преподавател в НБУ, обясни, че това са технологии, които са навлезли в света още преди 10-15 години, а дори в страни като Чехия, Хърватска и Полша, които смятаме за близки до нас, стойността им се покрива до 90 на сто от социалните помощи.

"Умните" технологии позволяват например на камери да улавят човешкия поглед и с помощта на прецизен софтуер да фокусират с голяма точност неговата посока и цел, за да бъде управлявана определена техника. Дава се пример с ползването на компютър с очи и общуване чрез синтезирана от подобни устройства реч.

Има двайсетина души, които ползват устройствата благодарение на нашата дейност, но има хиляди, които имат нужда, разказва Гринберг. По данни на фондацията поне 4-5 хиляди деца у нас, основно с детска церебрална парализа и други подобни заболявания се нуждаят в момента от тези устройства подобна помощ. по оценки на пациентски организации тези хора са над 10 хиляди.

С МОН са работили по проект за включващо обучение, в резултат на което вече около 25 училища разполагат с подобни устройства и обучени да работят с него кадри.

Цените на устройствата варират между 3 и 5 хиляди лева. Това включва системи, които позволяват разработка на учебни материали и ползване на компютър с очи.

Смарт технологията дава възможност на хора със запазен интелект да се развиват в области, които не изискват физическо въздействие върху средата.

Морис Гринберг изрази съжаление, че в образованието на специалните педагози у нас не е застъпено практическото обучение, а невъзможността на едно дете да комуникира продължава да се третира като умствена изостаналост.

Още по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени