Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Лион вече имат библиотека

Всеки желаещ да изпрати книги може да се обърне към предаването "Хоризонт до обед"

Снимка: http://www.politika.bg

От броени месеци българската общност в Лион има българска библиотека. Тя носи името на отец Матей Преображенски - Миткалото, български възрожденец, просветител и революционер. Идеен създател на библиотеката е Жан Соломонов, журналист и писател, който от 25 години живее във Франция. Корените на проекта за българската библиотека в Лион са назад във времето, когато съдбата го среща в Лондон с писателя и радиожурналист Петър Увалиев. В предаването "Хоризонт до обед" Соломонов разказа:

Имах щастието да отида на гости на свой братовчед. Един от гостите беше Пашанко Димитров, редактор в българската редакция на радио Лондон, автор на книга за царя и за Фердинанд. Третият човек от компанията беше Петър Увалиев. Тогава получих първите си уроци по емигрантство и по крайната доза на родолюбие. 

По това време работех във вестник "Демокрация". Когато влязох в бюрото на Петър Увалиев - два дивана, една малка масичка и цетири стени, тапицирани с книги. Прекарахме няколко нощи в спорове за Възрожденска България, за Съединението. Тогава нямаше Гугъл. Той ми каза: "Жан, ако един ден напуснеш България, ще видши, че ще се чувстваш много по-привързан към нея".

В Лион живеят над 5 хиляди българи, но този брой се мени, защото там учат и много наши студенти, посочи още Жан Соломонов:

Лион е град, в който българите са много будни. Има българско училище, има няколко танцови състава. Направиха най-дългото българско хоро в Европа. Поканиха от всички европейски страни български състави. Има и певчески групи, има и български магазин, откъдето си купуваме гроздова ракия и чиста лютеница, но нямаше библотека. Така се роди идеята. 

Всички българи, които искат да подкрепят библиотеката в Лион, могат да й изпратят книги. Те могат да се обадят в редакцията на "Хоризнот до обед", за да разберат как може да стане това. Транспортът е за сметка на библиотеката в Лион.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!