Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарли Крей: Политиките на Тръмп могат сериозно да навредят на защитата на околната среда

Снимка: Cross

Въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп не зачита никакви екологични регулации, бизнесът няма да се откаже от тях, заяви в интервю за предаването "Събота 150" Чарли Крей, експертите по търговски споразумения в "Грийнпийс", който живее в Чикаго:
Тръмп прави радикални промени, които ще обезсмислят и унищожат изключително много мерки и документи, свързани с опазването на околната среда. Това означава, че не просто екологичните стандарти ще бъдат занижени, но и изискванията за осигуряване на безопасни и здравословни условия на работа също ще бъдат пренебрегвани, особено в индустриалните и добивните производства. 


Въглищната индустрия - едно от обещанията на Тръмп като президент, т.е. възстановяването на работните места във въглищните централи и при добива на въглища, няма да се възроди в Съединените щати, независимо от действията и усилията му, категоричен е Крей:
Причината е чисто пазарната конкуренция, включително и от бизнеса с природен газ, който Тръмп също подкрепя. Електрическата енергия, произвеждана чрез природен газ, отдавна отне пазара на произвежданата от въглищните централи, което има много по-голямо значение от каквито и да са екологични ограничения или закони, независимо от това какво ни казват в новините. 

Според експерта огромна част от обещанията на Доналд Тръмп към редица индустрии са неизпълними, тъй като той се фокусира върху производството, но предприема действия избирателно, за да заблуди медиите. Има сериозно изопачаване на фактите, когато се твърди, че той може да отвори нови работни места, да възстанови стари производства и да върне стандарта на много хора. 

Политиките на Тръмп и хората, с които той се заобиколи, могат сериозно да навредят на защитата на околната среда в Съединените щати и останалата част от света, подчерта Крей, според когото щадящият околната среда бизнес е по-печеливш от индустриите, които нанасят непоправими щети върху околната среда:
Вярваме, че секторът на възобновяемите енергийни източници дава много повече работни места отколкото фосилните производства. Това е нещо, което той не може да промени и то няма да се промени, просто защото той премахва няколко екологични стандарти, като например, за произвежданите вредни емисии. Тръмп не иска да разруши двигателя, осигуряващ икономически растеж на Съединените щати, а този двигател е базиран на щадящи околната среда производства. 

Чарли Крей обаче е съгласен, че Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) е съгласен с идеята на американския президент за неготово предоговаряне, но по един абсолютно прозрачен начин:

НАФТА е проблем, но се опасяваме, че това няма да стане по начин, по който да се укрепят правата на хората и да се защитят социалните системи, защото ние видяхме какви хора покани той в кабинета си и какви действия вече предприе. Ние ще настояваме той да запази постигнатите високи стандарти и ако предоговаря НАФТА, това да се случи абсолютно прозрачно.  

Транстихоокеанското споразумение вече беше мъртво заради натиска, оказван от различни движения - екологични, защитаващи човешките и потребителските права. Те се притесняваха от съдържанието на това споразумение, така че Тръмп погреба нещо, което вече е мъртво, посочи експерта по повод  Транстихоокеанското споразумение, според когото и  ТТИП - споразумението между САЩ и Европа, едва ли ще излезе отново на дневен ред. 

Европейският парламент трябва да приеме, че СЕТА се отхвърля от обществото, добави Крей относно споразумението между Канада и Европейския съюз:
СЕТА е на такъв етап, че вече не може да се предоговори. "Грийнпийс" е против това споразумение, защото то нарушава екологичните стандарти и пречи на правителствата да се произнасят в полза на обществения интерес.и затова се надяваме, че ЕП ще отхвърли това споразумение и ще даде ясен сигнал, че няма да нарушава екологичните и социалните стандарти. 
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна