Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Изпълнителната заповед на Тръмп предизвика объркване, гняв и вълна от протести в Съединените щати, посочва вестник  "Вашингтон пост". Служители в страната и в Европа се тревожат от вредите, които издадената забрана може да причини на сигурността на Запада, отбелязва британското издание "Гардиън", макар че според "Файненшъл таймс"  опитът на Тръмп да спре с указ достъпа на определени бежанци и мигранти от Близкия изток до САЩ  няма да трае дълго.

Същевременно рекордно дългото управление на кралица Елизабет II ще бъде отбелязано с изсичането на нови монети от пет паунда, информира вестник "Телеграф". Кралицата е първият британски монарх, който ще отпразнува 65 г. на трона или Сапфирения юбилей на 6 февруари, допълва изданието.

Руският печат подлага на сериозен анализ първия телефонен разговор между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. "Има контакт", констатира в заглавие официозът "Росийская газета" и то "В позитивен тон", допълват от "Известия".  Според руското издание "РБК" разговорът между държавните глави е протекъл "в един нов тон", което от своя страна дава повод на вестник "Комерсант" да нарече тандема Путин-Тръмп нов фактор в световната политика, тъй като изданието вижда в преговорите "шанс за излизане от най-сериозната криза" в руско-американските отношения.

Сръбската преса поставя в центъра на публикациите си друг телефонен разговор - между премиерът на Сърбия и президентът на Косово. Белградският вестник "Данас" съобщава, че Александър Вучич и Хашим Тачи са се договорили  да продължат диалога, тъй като  разговорите са единственият начин за решаване на всички проблеми. Очаква се новият кръг от преговорите да се състои в Брюксел на 1 февруари, допълва изданието.

Над 50 000 румънци протестираха снощи в Букурещ и поискаха оставката на правосъдния министър, отбелязва румънският вестник "Гъндул" по повод вчерашната мащабна демонстрация. Протести имаше и в още 22 града срещу проектопостановленията на правосъдното министерство, уточнява изданието. Има риск "да стигнем до гражданска война", предупреждава бивш румънски премиер от страниците на "Адевърул".  

"Накъде бие Туция", пита гръцкият вестник "Етнос" по повод неделната кратка обиколка на турските въоръжени сили на скалните островчета Имия/Кардак, съпроводена с командоси и фотографи. "Нямат край номерата на Ердоган", пише гръцкото издание "Контранюз", като посочва, че те вероятно "са в отговор на решението на гръцкия Върховен съд да не върне обратно осемте турски военни", докато вестник "Елефтерос типос" определя разходката като "театрални провокации в Егейско море".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени