Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Нарастването на отбранителния потенциал на НАТО трябва да върви заедно със задълбочаване на диалога с Русия

| обновено на 31.01.17 в 12:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките на работното си посещение в Брюксел президентът Румен Радев разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг подчерта, че страната ни е ценен съюзник и благодари за българското участие в мисии на Алианса. НАТО не желае конфронтация с Русия, не търсим противопоставяне, не желаем нова студена война, нашата реакция е премерена и с отбранителен характер, увери той. В коментар по въпроса дали политиката на новия американски президент Доналд Тръмп за сближаване с Русия ще повлияе върху намеренията за засилване на присъствието на НАТО в държавите от източния фланг Йенс Столтенберг изтъкна:

Говорих с Доналд Тръмп след избирането му за президент на САЩ, както и със секретаря по отбраната. Посланието е, че САЩ ще останат ангажирани към НАТО и това не е само на думи. САЩ наистина увеличават присъствието си в Европа. Конгресът увеличи четири пъти средствата, свързани с инициативите за сигурността в Европа. Това означава повече учения, тренировки и присъствие. Оставаме отворени за диалог с Русия. Увеличеното ни присъствие в Европа е премерен, пропорционален отговор на поведението на Русия, което все повече се налага и струпва военни сили до съседите си. НАТО реагира по умерен и отбранителен начин. Отворени сме за политически диалог с Русия, това е и посланието на САЩ.

За България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите-членки на Алианса, заяви българският президент след срещата. България подкрепя усилията на НАТО за отбраната и ще положи усилия в бъдеще  да изпълни изискването да заделя два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, допълни Радев:

Уверих го също така, че правим всичко възможно за модернизацията на българските въоръжени сили с реализацията на проектите за модернизация, приета вече от българския парламент като инвестиционни разходи. За нас също така е важно НАТО да продължава консолидирането на своите усилия в борбата с международния тероризъм, с нелегалният трафик на хора. Това за нас е много важно.

На въпрос дали  трябва да се търси сътрудничество с Русия в рамките на НАТО след призивите на новия американски президент за диалог в областта на тероризма, Радев отговори:

Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаване на диалога с Русия за избягване на конфронтация, за избягване на неразбирателство и занижаване на риска. Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата с "Ислямска държава". Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия – и в Близкия изток, и в борбата с глобалния тероризъм.

Запитан дали страната ни ще участва в по-мащабни операции със съюзниците и кое според него ще бъде най-голямото предизвикателство за НАТО в близките месеци Йенс Столтенберг посочи:

България участва в много различни учения в рамките на НАТО и със съюзниците. Утре започва многонационално морско учение в Черно море. В него участват България, кораби от Канада, САЩ и Турция. Това илюстрира факта, че различните учения и тренировъчни действия се водят с участието на България. Това е част от увеличеното присъствие на НАТО по югоизточния фланг на Европа и в Черно море и България участва в тези учения.

Участието ни в учения на НАТО е важно не само за повишаване на сигурността в нашия район. То е изключително важно за повишаване на бойните способности на българските въоръжени сили, защото във всяко едно такова учение ние усвояваме нови тактики, техники и процедури, отбеляза още Румен Радев.

Визитата на президента завършва със срещи във Върховното главнокомандване на обБединените въоръжени сили на НАТО в Европа в Монс.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна