Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отмени решението на ЦИК за машинно гласуване само в 500 секции

Във всички секции трябва да се осигури възможност за гласуване или с бюлетина, или машинно

| обновено на 01.02.17 в 19:32
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), според което машинно гласуване на вота на 26 март трябваше да има само в 500 секции.

Решението, което не подлежи на обжалване, задължава ЦИК да осигури възможност на избирателите във всяка една от над 12-те хиляди секции да могат сами да решат как да гласуват - с бюлетина или машинно. Делото беше заведено по жалба на "Нова република" на Радан Кънев

Съдът атакува основния аргумент на ЦИК, че комисията има изключителна компетентност да определя реда и условията за провеждане на машинното гласуване, с аргумента, че законодателят не е дал правомощия да преценява дали и ако - да, къде да организира такова гласуване. На възражението на ЦИК, че липсва време тримата върховни съдии отговарят с припомняне, че текстът, който дава възможност на избирателя сам да реши дали да гласува с бюлетина или с машина, е от 2014 година. Оспорваното решение на Централната избирателна комисия противоречи на правните норми, защото то въвежда ограничение за машинно гласуване само в 500 избирателни секции. Такова правомощие за Комисията е било предвидено за предходните избори, но тя не може да прилага това ограничение и за тези на 26 март, се казва в решението на съда. Според върховните съдии Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев, жалбата на представителите на "Нова република" се отнася до нарушаване на активни избирателни права, включително и на тяхното право да изберат начина, по който да гласуват на предсрочния вот на 26 март.

Утре ЦИК ще приеме ново решение за машинното гласуване, съгласно решението на съда.

Оттук насетне ЦИК следва да вземе решение, с което да изпълни решението на ВАС, каза говорителят Александър Андреев.

За предходните избори ЦИК плати 930 хиляди лева, за да сe осигурят малко над 500 машини. Те бяха предоставени от фирма, която ги нае от чужбина и достави в страната. Средно една машина за гласуване излезе на данъкоплатеца 1 700 лева. Ако сега сумата се умножи по 12400, сметката ще излезе малко над 20 милиона лева, което ще оскъпи план-сметката и тя ще набъбне до 50 милиона. Относно времето за реакция Андреев заяви:

По силата на Изборния кодекс сроковете, които са по Закона за обществените поръчки не се прилагат, т.е. ЦИК не е обвързана с тях, т.е. при обявяването на такава поръчка то ще се проведе процедурата, каза Андреев. Това ще стане по съкратени срокове, добави той.

Все още няма яснота дали машини ще има в секциите в чужбина и при подвижните избирателни кутии, в които гласуват хората с увреждания.

Вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за организацията на изборите, ще се срещне утре с ръководството на ЦИК. От правителствената пресслужба съобщиха, че министерството на финансите ще предложи нова план-сметка за изборите, тъй като одобрените близо 30 милиона лева са разчетени за машинно гласуване само в 500 секции.

Аргументите на ЦИК, за да ограничат възможността за машинно гласуване, бяха - липса на време, за да се осигурят машини за всичките над 12 000 секции, че това трябва да е постепенен процес, защото е възможно да се окаже неудачно навсякъде да има машини. Според Румяна Сидерова, член на ЦИК, изискването избирателят да може да реши сам как да гласува - било пожелателно и зависело от това дали са създадени условия - в случая и за машинно гласуване.

На категорично обратната позиция бяха Мартин Димитров и Петър Славов от "Нова република". Според тях Избирателният кодекс задължава ЦИК да разположи във всяка секция машина за гласуване, а ЦИК е имала време от 2014 година, за да се подготви за този момент. Затова и двамата поискаха оставките на гласувалите решението членове на Комисията, защото поставяли под съмнение законността на изборите. Румяна Сидерова пък ги репликира, че Комисията многократно е сезирала предишния парламент за проблема, но реакция, включително и от двамата ексдепутати, не е имало.

Димитров заяви:

Тези хора и за 100 години, ако оставим на тях, няма да въведат машинно гласуване. Законът е ясен. Трябва да бъде направена обществена поръчка с много фирми, не една фирма. Не можем да допуснем изборите да бъдат манипулирани.

Цецка Цачева от ГЕРБ отказа коментар за съдебното решение с думите:

Имаме достатъчно време да си говорим и за това.

Лидерът на дясното обединение "Нова Република" Радан Кънев определи съдебното решение за машинното гласуване като първа сериозна победа на новата политическа формация. Кънев заяви: 

Това почти премахва изборните измами и фалшификациите на изборни резултати. Новината е лоша за ГЕРБ, за БСП и за ДПС, защото те разчитат изключително силно и на изборни манипулации, и на изборни измами, и на фалшификации на секционните протоколи при гласуване - заяви Радан Кънев, лидер на дясното обединение "Нова Република". 

Централната избирателна комисия ще се съобрази със съдебното решение, каза пред БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му обаче ще има много трудности заради краткия срок, в който трябва да се осигури възможност за машинно гласуване. Томов смята, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно. Такива са подвижните избирателни секции и секциите в чужбина. 


Утвърдените от служебното правителство почти 30 милиона лева за предсрочните избори са разчетени за машинно гласуване само в 500 секции. Все още не ясно с колко ще се оскъпи вотът след днешното решение на съда за машини във всички избирателни секции. Според бившия депутат от Реформаторския блок Димитър Делчев това ще струва между 15 и 20 милиона лева. Пред "Хоризонт" Делчев посочи:

Това, което предстои сега да се случи, е държавата да закупи или по-скоро да наеме, както досега е правила, 12 400 машини, за да осигури спазването на Изборния кодекс и във всяка една секция да има машина. Това по груби сметки, ще струва между 15 и 20 милиона, което на фона на това - да се касират изборите, е малка сума.

По думите на Делчев до вота на 26 март има достатъчно техническо време за провеждането на обществената поръчка за осигуряването на машините.

Според политолога Борис Попиванов вместо максимално улеснен, изборният процес може да бъде максимално затруднен с изискването за машинно гласуване във всички избирателни секции. В интервю за предаването „Нещо повече“ той посочи, че остава въпросът за доверието на гражданите в машинното гласуване. Попиванов смята, че от сегашната ситуация интерес биха могли да имат по-малките партии, които след вота могат да заявят, че изборът, дали с машини или не, не е бил честен:

Влиза се в тази кампания с всевъзможни спънки по отношение за гарантиране на честността и законността на изборния процес. Достатъчно много са силите на терена, които биха предпочели българското общество, българските избиратели да нямат пълно доверие в начина, по който е проведен самият избор на 26 март.

Доц. Димитър Димитров от своя страна отбеляза, че създалата се ситуация ще се превърне в говорене, че ЦИК не спазва закона. Димитров е на мнение, че ако не вина, ЦИК, в която работят прафесионалисти, носи отговорност, че не е алармирала парламента на по-ранен етап, че това е неизпълнима норма. Димитров уточни, че това е могло да стане чрез подробно писмо с искането или да се промени срокът, или самият текст в закона. Възможен вариант за Димитров сега е свикването на Консултативния съвет по национална сигурност по въпроса.

На въпрос възможно ли е оставка на ЦИК да минимизира щетите от създалата се ситуация доц. Димитров обясни, че подобна оставка сега би била абсурдна, защото няма да има кой да проведе изборите. Той изтъкна, че за съдържанието на самия вот няма никакво значение кой от начините на гласуване биха предпочели избирателите.

Борис Попиванов също се съгласи, че оставка на който и да било орган, включително ЦИК в този момент по-скоро би навредила, отколкото да успокои ситуацията.

Различните позиции в подробности чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна