Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на културата реагира на репортаж за иманяри по БНР

Във връзка с излъчен по БНР репортаж, в който се съобщава за активизирането на набезите на иманяри, които разкопават незаконно и търсят артефакти  в античния град „Улпия Ескус“ в границите на археологическия резерват, намиращ се край село Гиген до Плевен, Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата предостави следната информация:   

Археологически резерват „Античен град Улпия - Ескус” до с. Гиген е предоставен безвъзмездно за управление на областния управител на Област Плевен с решение № 514 от 10.07.2015 г. на Министерския съвет. 

Съгласно сключения договор между Министерство на културата и областния управител на Област Плевен новият собственик се ангажира: „да управлява държавния имот с грижата на добър стопанин и в съответствие с разпоредбите на Закона за културното наследство и Закона за държавната собственост, както и с останалите нормативни актове, регламентиращи условията и реда за управление и ползване на недвижимите имоти.”
   
Задължение на Областния управител на област Плевен е да предприеме адекватни мерки за охрана и наблюдение на Археологически резерват „Античен град Улпия Ескус” и сключи договор с Регионалния исторически музей - Плевен, който да осъществява ефективно своите методически функции по отношение на АР „Античен град Улпия Ескус”, съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство /ЗКН/.

Ръководството на Министерството на културата се надява, че в проекта между България и Румъния, за който кандидатства Областната администрация на Плевен по линия на Програмата за трансгранично сътрудничество, са предвидени средства за адекватна охрана и поддръжка на резервата.

Напомняме също, че през месец септември 2016 г. по повод възникнал пожар в Археологически резерват „Античен град Улпия - Ескус” до с. Гиген Инспекторатът на Министерството на културата извърши незабавна проверка по случая и в доклада си предписа важни препоръки за подобряване на мерките за опазването на резервата. 


Констативният протокол е изпратен за сведение и изпълнение на Областна администрация - Плевен, на Регионалния исторически музей - Плевен, Община Гулянци и компетентните органи на МВР за предприемане на действия по установяване на извършителите на престъпните посегателства и предотвратяване на нови такива.

На 14.10.2016 г. бе проведена комисия, във връзка с дадените указания от предходната проверка, относно големия брой иманярски изкопи в първа охранителна зона „А” на АР „Античен град Улпия Ескус”.
Съгласно Закона за културното наследство /ЗКН/ Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ контролира спазването на изискванията на нормативната уредба. 


Опазването на културното наследство се провежда от Министерство на културата във взаимодействие със съответните компетентни държавни и общински органи. През последните четири месеца, след намесата на инспектори от Министерството на културата, на територията на резервата „Улпия Ескус” са правени няколко проверки и акции от МВР, след сигнализирането им от страна на Министерството на културата. Проверките на инспекторите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на МК установиха множество стари иманярски изкопи, за които РИМ-Плевен и местната власт не са уведомили компетентните органи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна