Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 200 училища от страната кандидатстваха за статут "иновативни"

Половината от частните училища са подали проекти за иновативни практики, при общинските училища процентът е 8

Снимка: БГНЕС

Около 200 училища от цялата страна се включиха в кампанията за кандидатстване за статут "иновативно училище". Сред тях 65 са от София град. Другите най-активни области са София област, Варна, Бургас и Пловдив. Най-много са кандидатствалите общински училища – 164 или 8% от всички общински училища. Държавните училища, подали проекти са 21, което е 6% от общия брой. Близо половината от частните училища – 48% са описали своите намерения за иновативни практики.

Иновативните училища, заложени в новия закон за образованието ще имат възможността да изработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на цялостната организация и съдържание на обучението. Това включва нови методи на преподаване и разбаротване по нов начин на учебно съдържание – въвеждането на нови предмети или интегрирани учебни предмети – например музика и изобразително изкуство да се съчетаят в програма по изкуствознание, или в обучението по информационни технологии, ако е профилиращо, да се въведе предмет „компютърен дизайн“. Това обясни експертът от МОН Наталия Михалевска за предаването "Хоризонт до обед".

Най-силно в проектите са застъпени новите методи на преподаване -  това е факт за 198 от подадените проекти, коментира Михалевска:

Т.е. училищата са осъзнали този дефицит на модерно, на адекватно преподаване на учебния материал, така че децата да се чувстват по-добре и да се чувстват по-успешни. 

Михалевска даде примери, от които става ясно, че новите методи са свързани със сугестология, методиката на Мария Монтесори, онагледяване, театър, изкуства при преподаването на литература, интерактивни системи за ранно четене.

След като кампанията вече приключи, до края на февруари РИО по места ще получат достъп до проектите от училища от тяхната област и ще ги съпоставят със стандартите на министерството. До края на април министерска комисия в малки групи и по шестстепенна скала ще оценява проектите. До 31 май министерският съвет трябва да оповести списък на иновативните училища в страната, поясни Наталия Михалевска.

Много е важно родителите да могат да участват в мониторинга на изпълнението на тези иновации, подчерта експерът относно достъпа на родителите до информация за хода на проектите:

Проучванията, които ще правим за напредъка, са свързани с анкети с родителите на децата. 

След една година ще се преценява кои от успешните иновативни практики могат да бъдат мултиплицирани в подобни училища, подобни населени места, или в училища с подобни проблеми.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна