Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гил Шахам и майсторския клас в Националната музикална академия

БНР Новини
Гил Шахам
Снимка: Янко Димитров

Пред българска публика знаменитият цигулар изпълни концерта за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен в понеделник в зала „България” заедно с оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази. Ден преди това беше майсторският му клас в Музикалната академия „Панчо Владигеров”. Там също беше разискван този концерт:
В самата творба има основен конфликт между ре мажор и ре минор, конфликт между радостното настроение във фа диез и по-мрачното излъчване на чистия тон фа. Характерно за Бетовен е това противоречие да изниква отново и отново... Такава превъзходна музика е в състояние да промени живота! (из интервю за Класик ФМ)
Цигуларят се отнесе с изключителен интерес, такт и уважение към работата на всеки един от участниците, среща която със сигурност всеки от тях ще помни цял живот.
В интервюто за Метроном Гил Шахам говори за своя проект от последните няколко години, който включва изпълнение на цигулковите концерти, сътворени в един период - между 1931 и 1939 г. Това са емблематични творби за XX век от Берг, Шьонберг, Барток, Шимановски, Барбър, Уолтън, Бритън, Хартман и други. И тук прави впечатление любопитството на цигуларя към тъканта, структурата, вътрешната логика и замисъла на всяко произведение. Качество, което му „отваря вратите” към феноменалната интерпретация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна