Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите настояха за бърза реформа в образованието

Кирил Домусчиев, Божидар Данев
Снимка: БТА

Недостигът на човешки ресурси е една от основните пречки пред бизнеса у нас, заявиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Те обявиха кои са приоритетите им за 2017 година.

Приоритетите за Асоциацията на организациите на българските работодатели са в  четири раздела - осигуряване на човешки ресурси за икономиката, подобряване на бизнес средата, подготовката на българското председателство на ЕС и развитието на капиталовия пазар. Необходима е бърза реформа на професионалното и висшето образование чрез държавни стипендии за дефицитни специалности с последваща реализация. Трябва да се прекрати подпомаганият от държавата износ на човешки ресурси, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
 
Запазването на съществуващия данъчен модел е от изключителна важност за поддържане на конкурентноспособността на българските предприятия. Това каза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Според него обаче е голяма грешка прегложението на БСП за промяна на данъчната ставка на 20% за печелещите над 10 хиляди лева месечно.

Бизнесът иска да участва в изготвянето на приоритети и програма във връзка в подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна