Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Исмаилов: За битката, която трябва да проведем по места, е по-добре да сме в коалиция с ДОСТ

Осман Октай: "Обединение ДОСТ" ще отслаби електоралната сила на ДПС

Снимка: Наталия Ганчовска

Решихме, че ще се явим заедно с ДОСТ, тъй като членовете на нашата партия и тези на ДОСТ са заедно по места. Направихме естествена стъпка в посоката, която определиха нашите избиратели. Това е една принципна коалиция, фронтова линия срещу статуквото и за утвърждаване принципите на демокрацията. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Орхан Исмаилов по повод решението на НПСД да се яви на изборите заедно с ДОСТ а не като част от Реформаторския блок. Той подчерта, че се надява на сътрудничество с РБ в бъдеще:

Искам да подчертая, че не сме разочаровани, а напротив ние сме очаровани един от друг и към момента имаме много добри отношения и аз се надявам нашите взаимоотношения да продължат и да прераснат в стратегическо партньорство в 44-то Народно събрание. Ние не сме напуснали блока без да ги уведомим! Напротив, през цялото време сме били открити, лоялни, почтени и сме казвали нещата такива, каквито са. Колегите от РБ ми благодариха лично за това, че като партия и като представляващ лидер на "Свобода и достойнство", бяхме толкова откровени. Те ни разбраха, тъй като наистина за тази битка, която трябва да я проведем по места, е по-добре  да сме в коалиция с ДОСТ, отколкото с РБ.

Исмаилов заяви, че част от ръководителите в РБ са били против привличане на ДОСТ към Блока, което е било причина за оттеглянето на „Свобода и достойнство“ от формацията. Той отрече коалицията с ДОСТ да е „брак по сметка“ и беше категоричен, че обединението е единственият шанс на тези, които се борят с „този феодален модел“.

Колкото до отношенията между г-н Дал и Лютви Местан, нека да не хвърляме сенки в миналото, а да вземем импулса на бъдещето.

Партията нито е на г-н Касим Дал, нито другата е на г-н Местан! Партиите са на хората. Това може да се учредители, но ако ги няма хората, няма да има нито една партия. Моята мисия в момента е да направим всичко възможно, да обединим всички усилия, за да постигнем добри резултати.

Исмаилов е убеден, че обединението ще влезе в следващия парламент и целта му е да събере над 170 -180 000 гласа.  Амбицията на „Обединение ДОСТ“ е „да постави началото на един модерен граждански патриотизъм, който включва етнорелигиозните различия“. Той подчерта, че „Обединените патриоти“ изключват тези различия.

СнимкаОсман Октай заяви, че не е изненадан от обединението на формациите. Той прогнозира, че „Обединение ДОСТ“ ще отслаби електоралната сила на ДПС, но сблъсъкът ще отврати много от избирателите им и дава шанс други политически формации да протегнат ръка на избирателите мюсюлмани в България.

Разговора с Орхан Исмаилов и Осман Октай можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна